200 miljoner doser vaccin har administrerats

200 miljoner doser vaccin har administrerats

200 miljoner doser vaccin har administrerats

Historiens största vaccinationskampanj pågår. Mer än 202 miljoner doser har administrerats i 88 länder, enligt data som samlats in av Bloomberg. I den senaste mätningen administreras ungefär 6,35 miljoner doser per dag.

Läs även:5 vacciner som väntar på EU godkännande


70% till 85% behöver vaccineras

Att vaccinera ungefär 70% till 85% av ett lands befolkning skulle möjliggöra en återgång till normalitet, enligt den amerikanska läkaren Anthony Fauci. Nuvarande vacciner kräver två doser för fullt skydd. Tempot som världen vaccineras ökar dock stadigt och nya vacciner från ytterligare tillverkare kan snart finnas tillgängliga.

Läs även:Allergi och coronavaccin-Det här vet vi 2021


Länder startade vaccinationen tidigt

Andra länder fick ett försprång på vaccinationer. Kina och Ryssland godkände sina egna vacciner i juli och augusti innan de hade testats helt. Sedan dess har länderna administrerat miljoner doser, även om de ger mindre frekventa uppdateringar om deras framsteg. Pfizer/BioNTech vaccinet är godkänd för användning i Nordamerika, Europa och Mellanöstern, och vaccinationskampanjer har börjat i minst 88 länder. Vaccinet från Moderna visade sig reducera coronavirusinfektioner med 95% i tester av tiotusentals volontärer. Ett vaccin från AstraZeneca fick sitt första stora tillstånd, Storbritannien, den 30 december.

Läs även:Se upp för coronavaccin bedragare


Israel har vaccinerat flest

Att leverera miljarder vacciner för att stoppa spridningen av Covid-19 över hela världen blir en av de största logistiska utmaningarna som någonsin genomförts. Globalt pågår vaccinationerna i ett rasande tempo men i denna takt skulle det fortfarande ta år att uppnå en betydande nivå av global immunitet. Israels andel av vaccinationer gör dem till den nation med flest vaccinerade. De flesta länder har ännu inte gett sina första dos.

Läs även:Bill Gates donerar ytterligare 2.1 miljarder till coronavaccin


9 miljarder på vaccinutveckling

Nationer har spenderat miljarder dollar på att utveckla ny vaccinteknik samt testat dem i tusentals volontärer. Efter testerna har tillverkningen skalats upp och vaccinerna börjat distribuerats på rekordtid. Inget av dessa vacciner är i sig tillräckligt för att vaccinera en global befolkning på cirka 7,8 miljarder människor. Men tillsammans representerar de mänsklighetens bästa chans att avsluta en plåga som har kostat mer än 2,2 miljoner liv och utlöst global ekonomisk katastrof.

Läs även:Mängden coronaviruspartiklar avgör risk


Influencers har ny roll under pandemin

Influerarna har fått en ny roll under pandemin – de är digitala makthavare och har möjlighet att påverka opinionen i samhällsviktiga frågor. Det konstaterar Jonas Colliander, docent i marknadsföring vid Handelshögskolan i Stockholm, i ett långt reportage i SvD. Samtidigt har många influerare brutit restriktionerna, festat på och rest som vanligt. Dessutom sprider flera influerare falska påståenden om pandemin och vaccin. Sabrine Wennberg på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, säger att spridningen av desinformation från influerare verkar öka och att det kan göra felaktigheter ”mainstream”. – Vaccinvägrar stora influencers kan det bli problematiskt, säger hon.

Läs även:Mängden coronaviruspartiklar avgör risk


Källa:www.bloomberg.com www.omni.se