3 coronavaccin frågor 2021

3 coronavaccin frågor inför 2021

3 vaccin frågor 2021

Under 2021 kommer en omfattande vaccination av riskgrupper följt av övriga befolkningen äga rum. Det finns många praktiska frågor samt frågor om coronavaccinets effekt. Vi har gjort en sammanställning av 3 coronavaccin frågor  2021.

3 coronavaccin frågor inför 2021

1. När blir samhället normalt?

Omkring 70 procent av befolkningen behöver vaccinera sig för att vi ska kunna få en flockimmunitet och kunna börja leva som vanligt igen, enligt vaccinforskaren Matti Sällberg, vid Karolinska institutet. “Då kan man inkludera de som redan har haft infektionen och är immuna på så sätt och de som är vaccinerade. Om vi vaccinerar mer än hälften har vi kommit väldigt långt, men helst ska vi komma upp i 70 procent”  tillägger han.

  •  Mellan drygt fem och uppåt åtta miljoner människor i Sverige måste vaccinera sig för att man ska uppnå rätt immunitet. “Då kan man inkludera de som redan har haft infektionen och är immuna på så sätt”, säger Matti Sällberg

Fler svenskar är positiva till att ta vaccin mot coronaviruset, enligt en mätning från Novus som gjorts på uppdrag av SVT Nyheter. Det har skett en successiv ökning under hösten. I augusti uppgav 36 procent att de var positiva och i november 46 procent 71 procent uppgav i december att de är positiva till att vaccinera sig. “Studierna ser lovande ut och människor har fått förtroende för dem som producerar vaccinet, säger Matti Sällberg, till SVT.  Det finns fortfarande en grupp på 17 procent som uppger att de ännu inte vet om de ska vaccinera sig och 12 procent säger nej.

Fortsätt skydda dig

Beroende på vilket vaccin som används behövs olika antal doser för ett bra skydd. I nuläget behövs två doser. Det tar ungefär en vecka efter sista dosen innan kroppen har byggt upp ett fullgott skydd. Det är viktigt att de som tar sprutan fortsätter att skydda sig mot viruset ett par veckor efter första dosen, säger Matti Sällberg, till Expressen.– Många känner sig nog skyddade direkt, men man är inte skyddad, säger han. Ha menar att man inte kan räkna med något skydd inom de första två veckorna efter att man fått första dosen.

Läs mer:3 vacciner och de nya COVID-19 mutationerna


2. Hur länge skyddar vaccinet?

Det är ännu inte klart hur länge skyddet varar när man väl har tagit det. Enligt immunologen Gunilla Karlsson Hedestam, professor i immunlogi vid Karolinska institutetkan, kan vaccinationen behöva göras om igen redan senare nästa år. Vaccinen mot coronaviruset är efterlängtat och många hoppas på att tillvaron snart kan återgår till det mer normala. Vaccinsamordnare Richard Bergström har tidigare konstaterat att vi redan till sommaren troligen kan börja åka på semester igen. Gunilla Karlsson Hedestam, understryker att det är viktigt att följa utvecklingen för att få en så bra bild som möjligt av hur vaccinet verkar. – Vi följer det i realtid. Nu har det gått tre månader sedan de första länderna fick vaccin. Vi ser ingen oroande avklingning av skyddet. De som haft en naturlig infektion ser ut att ha ett skydd i nio månader. Det ger oss viss känsla kring vaccinationen, säger hon i Aktuellt på måndagskvällen.

Restriktioner kan behöva vara kvar

Att de som vaccinerar sig nu skulle vara skyddade även till hösten är inte säkert  enligt Gunilla Karlsson Hedestam “Vi kommer inte vaccinera alla under första halvåret. Vi kommer inte uppnå den höga täckningsgraden som behövs för att vi ska kunna slappna av” hon tillägger “Jag tycker vi måste ha kvar vissa restriktioner. Till exempel de som förhindrar stora folksamlingar där många vistas i en tät miljö”

Läs mer:Farliga coronavaccin biverkningar samlas i register


3. Vart kommer du kunna vaccinera dig?

När fas två av vaccineringen mot covid-19 – då alla över 70 år i Sverige ska vaccineras – inleds i mitten av februari kommer vissa regioner att erbjuda sjukresor till och från vaccinering, skriver Ekot.  Region Stockholm kommer erbjuda det till alla över 70 år eller de som tillhör riskgrupp. “Det är en viktig vaccination som vi vill att så många som möjligt ska få tillgång till på ett säkert sätt, säger chefsläkare Patrik Söderberg till SR. Det är regionen där du bor som ansvarar för att utföra vaccinationen mot covid-19. Praktisk information om hur hälso- och sjukvården kommer utföra vaccinationen i din region hittar du hos 1177 Vårdguiden. 1177 Vårdguiden är regionernas gemensamma webbplats för patienter.

Läs mer:Coronavaccin blir kostnadsfritt i Sverige

Källor: www.sverigesradio.se www.svt.se www.folkhalsomyndigheten.se