3 vacciner och de nya COVID-19 mutationerna

3 vacciner och de nya COVID-19 mutationerna

Det här säger experterna:

Mutationen som kallas B.1.1.7-släkten kan vara upp till 70% mer smittsam. Den nya mer smittsamma virusmutationen ska inte påverka det svenska vaccinationsprogrammet mot covid-19 även om den får spridning. Den bedömningen gör vaccinsamordnare Richard Bergström i en intervju med Expressen. “Det krävs väldigt, väldigt många mutationer för att vaccinen ska bli ineffektiva” säger han Däremot anser Bergström att mutationen är allvarlig eftersom den är så smittsam och har lett till nya åtgärder i form av stängda gränser. Inte heller Matti Sällberg, professor och vaccinforskare på KI, tror att mutationen påverkar vaccinets effekt. “Det finns inga officiella uppgifter ännu, men det vore mycket märkligt om vaccinet inte skulle fungera” säger Sällberg till TT

3 vacciner och de nya COVID-19 mutationerna

1.Pfizer

Ugur Sahin från BioNTech som tillsamman med Pfizer tagit fram det vaccin som kommer till Sverige i mellandagarna säger att det är mycket troligt att deras vaccin mot coronaviruset fungerar mot den muterade stammen, men det kan också anpassa vaccinet om det behövs på sex veckor. “Vetenskapligt är det mycket troligt att immunsvaret med detta vaccin också kan hantera den nya virusvarianten”, säger Ugur Sahin. Men om det behövs, “i princip är fördelen med tekniken vi använder att vi direkt kan börja konstruera ett vaccin som helt efterliknar denna nya mutation – vi skulle kunna ge ett nytt vaccin tekniskt inom sex veckor.”

Läs även:Coronavaccin 94% effektivt

 

3 vacciner och de nya COVID-19 mutationerna

2.Moderna

 

Moderna säger att de förväntar sig att immuniteten som framkallas av dess COVID-19-vaccin skulle vara skyddande mot den coronavirusvarianter som rapporterats i Storbritannien. Företaget sa att det planerar att köra tester för att bekräfta vaccinets aktivitet stammen. Företaget sa att det förväntar sig att sitt vaccin, som nyligen beviljades det amerikanska tillståndet för akutanvändning, ska vara skyddande mot den brittiska varianten baserat på data hittills. “Vi har redan testat blod från djur och människor som vaccinerats med Moderna COVID-19-vaccinet mot ett antal tidigare varianter av SARS-CoV-2-viruset som har uppstått sedan det första utbrottet av pandemin och fann att vårt vaccin förblir lika effektivt, säger Moderna. Det amerikanska företaget sa att det skulle utföra ytterligare tester av vaccinet under de kommande veckorna för att bekräfta dessa förväntningar.

Läs även:Aldrig COVID-19 smittade kan ha antikroppar

 

3.Astrazeneca

 

Den brittiska läkemedelsproducenten AstraZeneca sa till Reuters på tisdagen att deras COVID-19-vaccin borde vara effektivt mot den nya coronavirusvarianten och tillade att studier pågår för att helt undersöka effekterna av mutationen. “AZD1222 (AstraZenecas vaccinkandidat) innehåller det genetiska materialet från SARS-CoV-2-virusets ytprotein, och förändringarna av den genetiska koden som ses i denna nya virala stam verkar inte förändra strukturen hos ytproteinet,”  meddelade en AstraZeneca representant. “Genom vaccination med AZD1222 utbildas kroppens immunsystem för att känna igen många olika delar av spikproteinet, så att det kan eliminera viruset om det senare exponeras”, tillade representanten för Astrazeneca.

Viktig för fattiga länder

AstraZeneca vaccinet anses vara avgörande för fattiga länder och de i heta klimat, eftersom det är billigare, lättare att transportera och kan lagras under långa perioder vid normala kylskåpstemperaturer. Data från AstraZenecas försök i sena skede i Storbritannien och Brasilien, som släpptes tidigare denna månad, visade att vaccinet hade en effekt på 62% för deltagare som fick två fulla doser, men 90% för en mindre undergrupp som fick hälften, sedan en hel dos.

Läs även:46% av svenskarna vill coronavaccineras

 

Inte klarlagt att den är smittsammare

Flera länder har infört inreseförbud från Storbritannien efter uppgifterna om att en ny virusmutation i landet är mer smittsam än tidigare varianter. Men att den faktiskt är det är ännu inte helt klarlagt, säger Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet, till DN. – När jag har talat med kollegor här i Sverige och i andra länder så är det ännu så länge ingen som har lyckats bekräfta att viruset är så pass mycket mera smittsamt, säger han.

Läs även:Även med ett coronavaccin är 3 saker viktiga

 

Källor:www.reuters.com www.reuters.com(2) www.omni.se