3500000 har fått coronavaccin i Kina

3500000 har fått coronavaccin i Kina

3500000 har fått coronavaccin i Kina

Cirka 350 000 människor har tagit experimentella coronavacciner som utvecklats av China National Biotec Group (CNBG), meddelade deras ordförande. Kina har aktivt erbjudit vacciner som fortfarande studeras till personer som står inför hög infektionsrisk. De överväger att utvidga programmet för att förbereda sig mot en potentiell andra våg, vilket väcker säkerhetsproblem från experter.

3500000 har fått coronavaccin i Kina

 

Tre vacciner används i nödprogrammet

Minst tre vaccinkandidater, två som utvecklats av CNBG och ett av det statliga China National Pharmaceutical Group (Sinopharm), erbjuds i programmet för nödsituationer. Hittills har ingen av dem som har tagit CNBG-vaccinerna genom nödanvändningsprogrammet eller kliniska prövningar visat antikroppsberoende förstärkningseffekt (ADE). Vilket är en biverkning där antikroppar mot viruset förvärrar infektionen, sade CNBGs ordförande Yang Xiaoming.

 

Alla invånare i Kina behöver inte vaccineras

Yang Xiaoming sa även att ytterligare övervakning var nödvändig till ett forum sponsrat av Kinas vetenskaps- och teknologiministerium  “Inte var och en av de 1,4 miljarder människorna [i Kina] behöver vaccinera”, och tillade att inokulering av nyckelgrupper av människor kan vara tillräckligt för att förhindra utbrott. Företagets två coronavaccinfabriker förväntas kunna producera sammanlagt 300 miljoner doser vacciner på ett år, och CNBG planerar att utöka sin årliga kapacitet till 600-800 miljoner doser, sade Yang.

 

Källa: www.reuters.com