5 vacciner som väntar på EU godkännande

5 vacciner som väntar på EU godkännande

5 vacciner som väntar på EU godkännande

De minskade och försenade leveranserna från de tre EU godkända vaccinerna från Pfizer/Biontech, Moderna och Astra Zeneca gör att Sveriges marginal för att nå målet om att erbjuda alla vuxna vaccin under första halvåret har minskat. I en intervju med DN säger vaccinsamordnare Richard Bergström att vaccin som ännu inte fått grönt ljus av EU kan bli avgörande för att målet ska nås.

Först ut är vaccin från Curevax

Ytterligare tre vaccin väntar godkännande under våren. Först ut är vaccinen från Curevax och Jansen, som Bergström tror kommer att få klartecken i april. Båda företagen ska leverera 450 000 doser till Sverige.

Läs även:Allergi och coronavaccin-Det här vet vi 2021


1.Curevax

Europeiska unionen inledde en tidig granskning av Curevax experimentella Covid-19-vaccin. Det kan påskynda vägen till marknaden när länder runt om i världen strävar efter fler leveranser.

Liknande teknik som andra vacciner

Det tyska bioteknikföretagets coronavacciner liknar dem som redan administreras till tiotals miljoner människor från Pfizer/BioNTech och Moderna.

Läs även:Regeringen ersätter för coronavaccin biverkningar


2.Johnson & Johnson

I januari 2020 börjar Johnson & Johnson arbeta med ett coronavaccin som använder DNA teknik precis som Astrazeneca. Johnson & Johnson fick sedan 456 miljoner dollar från USA: s regering för att hjälpa till att utveckla och producera vaccinet. Den 8 oktober 2020 nådde Europeiska unionen en överenskommelse om att få 200 miljoner doser. Företaget väntas ansöka om ett EU godkännande i början av 2021. Johnson & Johnson säger att de är redo att börja distribuera vaccinet inom Europeiska unionen under andra kvartalet 2021.

Endast en dos

Vaccinet  var 66% effektivt för att förebygga COVID-19 i en stor global studie mot flera varianter, visar en studie. Vaccinet har fördelar då den endast kräver en dos.

 

 

Läs även:Flera länder inför ett vaccinationsintyg 2021


3.Novavax

I januari 2020 tillkännagav Novavax utvecklingen av en vaccinkandidat, NVX-CoV2373, för att upprätta immunitet.  NVX-CoV2373 är ett vaccin som innehåller ytproteinet från coronaviruset. Europas läkemedelsmyndighet har inlett en realtidsöversyn av Novavax vaccin för att påskynda potentiella godkännanden. Vaccinet prövas fortfarande, men preliminära data visade att vaccinet var 89,3% effektivt för att förebygga COVID-19.

Effektiv mot ny variant

Resultaten kom från en studie som genomfördes i Storbritannien och påvisade sig nästan vara lika effektiv för att skydda mot den mer mycket smittsamma varianten som först upptäcktes i Storbritannien.

Läs även:Även med ett coronavaccin är 3 saker viktiga


4.Sputnik V

Sputnik V är ett COVID-19-vaccin som utvecklats av Gamaleya Research Institute of Epidemiology and Microbiology och registrerades den 11 augusti 2020 av det ryska hälsoministeriet. Coronavaccinet bygger på DNA teknik som gör att vaccinet har en lagringstemperatur på −18 ° C och när det är frystorkat är  lagringstemperaturen  2–8 ° C. Den 2 februari 2021 publicerades uppgifter från den medicinska tidskriften  The Lancet, vilket indikerade 91,6% effekt utan ovanliga biverkningar.

Möttes av kritik

Det snabba godkännandet i början av augusti av möttes med kritik i massmedia och utlöste diskussioner i vetenskapssamhället om detta beslut var motiverat i avsaknad av robust vetenskaplig forskning som bekräftade vaccinets säkerhet och effekt.

Läs även:Coronavaccin gav bra resultat hos äldre


5. Valvena

Valneva är ett europeiskt bioteknikföretag som utvecklar ett inaktiverat virusvaccin. Detta är en traditionell vaccinteknik, som används i 60-70 år, med etablerade metoder och hög säkerhet. De flesta influensavacciner och många barnvacciner använder denna teknik. Detta är för närvarande den enda inaktiverade vaccinkandidaten i kliniska prövningar mot COVID-19 i Europa.

Stöd av EU

EU: s medlemsstater har fattat ett beslut att stödja detta vaccin baserat på en sund vetenskaplig bedömning, den använda tekniken, företagets erfarenhet av vaccinutveckling och dess produktionskapacitet för att förse alla EU-medlemsstater.

Läs även:Coronavaccin gav bra resultat hos äldre


 

www.bloomberg.com www.omni.se www.ec.europa.eu