600 000 väntar på coronavaccin i Sverige

600 000 väntar på coronavaccin i Sverige

600 000 väntar på coronavaccin i Sverige

Regeringen avsätter 300 miljoner för regionernas förberedelser för massvaccinationen mot covid-19. Äldre på särskilt boende eller med hemtjänst hör till dem som får vaccin först. Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger “Det handlar om att skydda de allra mest sårbara” Under en pressträff  presenterade regeringen nyheter när det gäller den stundande massvaccinationen.

Läs även: Vaccinleveranser kan börja 2020

600 000 väntar på coronavaccin i Sverige

Kommer vara gratis

Vaccination mot covid-19 kommer att vara gratis och kommer att sättas i gång direkt efter ett godkännande. Regeringen avsätter 300 miljoner kronor för att stärka regionernas förberedelser, samt att Sverige ansluter till EU-avtalet om att köpa vaccin från Moderna. Regionernas förberedelser handlar bland annat om att rigga logistiklösningar, säkerställa att det finns kyl- och fryskapacitet, att förbrukningsmaterial finns tillgängligt samt anslutning till det nationella vaccinationsregistret. Det kan också handla om att teckna avtal med privata vaccinatörer.

Tre grupper vaccineras först

Under pressträffen preciserade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson prioritetsordningen för massvaccinationen – det vill säga nästa steg i vaccinationsplanen. 600 000 väntar på coronavaccin i Sverige från tre grupper.

  • Personer som bor på särskilda boenden för äldre, eller som har hemtjänst
  • Personal inom äldreomsorgen som arbetar nära de personerna som är särskilt sårbara
  • Personer som lever med någon av de här grupperna

4 miljoner doser 2021

Efter det kommer övriga personer i riskgrupperna vaccineras sist kommer övriga befolkningen få möjlighet att vaccineras. EU:s läkemedelsmyndighet(EMA) väntas godkänna Pfizers vaccin redan den 29 december och Modernas vaccin den 11 januari. När det gäller Astra Zeneca – som ännu inte lämnat in sin ansökan – finns en förhoppning om godkännande i slutet av januari. Det innebär i så fall att Sverige får ungefär 4 miljoner doser under det första kvartalet nästa år.

Läs även om: Växtbaserat vaccin

Hur kan du undvika att bli smittad?

Genom att följa rekommendationer och vara noga med att hålla avstånd till andra människor i offentliga miljöer, tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, hosta och nysa i armvecket, undvika att röra vid ansiktet (ögon, näsa, mun), samt att stanna hemma när man är sjuk kan alla bidra till att minska risken för smittspridning.

  • Stanna hemma om du har symtom på covid-19.
  • Håll avstånd till andra och undvik platser med trängsel.
  • Arbeta hemifrån så ofta du kan.
  • Håll en god handhygien.
  • Res på ett så smittsäkert sätt som möjligt.
  • Begränsa nya nära kontakter och umgås endast i mindre sällskap.

Använder man munskydd är det viktigt att använda rätt sorts munskydd och att användningen sker på rätt sätt. Samtidigt är det viktigt att man följer övriga rekommendationer för att hindra smittspridning av covid-19.