Antikroppsmedicin i kampen mot COVID-19

Vissa blodgrupper skyddar mot COVID-19

Antikroppsbehandlingar används idag mot cancer

Världen väntar på ett coronavaccin men är antikroppsmedicin i kampen mot COVID-19 nästa steg?  Behandling med antikroppar är en biomedicinsk behandlingsform som idag används mot cancer, den är specifikt utformad för att attackera coronaviruset.  Anthony Fauci, den amerikanska experten på infektionssjukdomar, kallar dem “nästan en säker satsning” mot COVID-19. Utveckling av antikroppar riktade mot viruset har godkänts av ledande forskare.

Kopior av naturligt förekommande proteiner

När ett virus går förbi kroppens initiala försvar, kommer ett mer specifikt svar in, vilket utlöser produktion av celler som riktar sig till inkräktaren. Dessa inkluderar antikroppar som känner igen och låser sig på ett virus, vilket förhindrar att infektionen sprider sig. Biomedicinskt framställda antikroppar är kopior av dessa naturligt förekommande proteiner.
Forskare arbetar fortfarande med den exakta rollen som antikroppar har vid bekämpandet av COVID-19. Läkemedelsproducenter är övertygade om att rätt antikroppar eller en kombination av olika antikroppar kan förändra sjukdomsförloppet. Coronaviruset har idag krävt mer än 675 000 liv globalt.

Även andra läkemedelsföretag studerar antikroppsmedicin

Läkemedelsföretaget Regeneron testar en cocktail med två antikroppar. De anser att de begränsar virusets förmåga att elimineras bättre än en. Resultat om dess effektivitet förväntas komma i slutet av sommaren eller tidig höst. “Skyddet avtar med tiden. Dosering är något vi inte vet ännu, säger Christos Kyratsous chef på Regeneron. Den amerikanska regeringen tilldelade i juni Regeneron ett leveransavtal på 450 miljoner dollar (3900 miljoner SEK). Företaget sa att det omedelbart kan påbörja produktionen på sin amerikanska anläggning om tillsynsmyndigheterna godkänner behandlingen. AstraZeneca sa även de att de planerar att starta mänskliga försök med dubbla antikroppskombinationer inom några veckor.

Kan förhindra infektioner hos riskgrupper

Till skillnad från vacciner, som aktiverar kroppens eget immunsystem, försvinner effekten av medicinska antikroppar med tiden. Läkemedelsproducenter säger att antikroppar tillfälligt kan förhindra infektion hos personer som är i riskgruppen som medicinska arbetare och äldre. De kan också användas som en terapeutisk bro tills vacciner blir allmänt tillgängliga.”Fördelen med en antikropp är att det i grund och botten är omedelbar immunitet”, säger Mark Brunswick, senior vice president vid Sorrento Therapeutics, som syftar till att påbörja mänskliga försök nästa månad av en enda antikroppskandidat. Säkerhetsrisker för antikroppar anses vara låga, men deras kostnader kan vara ganska höga. Denna typ av läkemedel mot cancer kan kosta över $ 100 000(870000SEK) per år. Mycket tyder på att antikroppsmedicin är nästa steg i kampen mot COVID-19.

Källa: www.reuters.com