Aspirin testas som coronamedicin

Aspirin testas som coronamedicin

Aspirin testas som coronamedicin

Aspirin testas som coronamedicin i en brittisk studie. Den smärtstillande medicinen kommer att utvärderas som en möjlig behandling för COVID-19 i en av Storbritanniens största studier: Den har för avsikt att bedöma om den kan minska risken för blodproppar hos personer med COVID-19. Forskarna bakom RECOVERY-studien, som undersöker en rad potentiella behandlingar för COVID-19 och inkluderar läkemedlet som vanligtvis används som blodförtunnade medicin . “Det finns en tydlig grund för att tro att det (aspirin) kan vara fördelaktigt, och det är säkert, billigt och allmänt tillgängligt”, säger Peter Horby, ansvarig för testerna.

Läs även: Coronavirusets infektionsväg identifierad

COVID-19 patienter löper risk för blodproppar

Patienter som är infekterade med coronaviruset löper högre risk för blodproppar på grund av hyperreaktiva blodplättar vilket är cellfragmenten som hjälper till att stoppa blödningar. Aspirin är ett blodplättmedel och kan minska risken för blodproppar, säger RECOVERY-webbplatsen. Minst 2000 patienter förväntas slumpmässigt få 150 mg aspirin dagligen tillsammans med den vanliga regimen. Uppgifterna från dessa patienter kommer att jämföras med minst 2000 andra patienter som får standard COVID-19-behandling på egen hand, visar webbplatsen.

Läs även:Globalt labnätverk jämföra coronavacciner

Aspirin testas som coronamedicin

Upptäckte viktig medicin

Små dagliga doser av aspirin har visat sig minska risken för vissa cancerformer. Som blodförtunnande mediciner så ökar risken för inre blödningar och att ta för mycket under en lång tid har förknippats med njurskador. Andra behandlingar som testades i RECOVERY-studien inkluderar vanligt antibiotikum azitromycin och Regenerons antikroppscocktail som användes för att behandla USA: s president Donald Trumps COVID-19-symtom. Till skillnad från Remdesivir, som har godkänts som en COVID-19-behandling i USA men har visat dåliga resultat i en stor Världshälsoorganisationsstudie, är aspirin ett generiskt läkemedel, vilket gör det mycket billigare. RECOVERY-studien var den första som visade att dexametason kan rädda liv för människor som är allvarligt sjuka med COVID-19. Det visade också att det anti-malariska läkemedlet hydroxiklorokin inte hade någon fördel vid behandling av COVID-19-patienter.

Läs även:Coronavaccin genom inandning studeras

Källa: www.reuters.com