AstraZeneca återupptar vaccinutveckling

Globalt labnätverk jämföra coronavacciner

 

AstraZeneca återupptar vaccinutveckling

AstraZeneca återupptar brittiska studier av sitt coronavaccin. Studien stoppades av patientsjukdom tidigare i veckan. Regeringar runt om i världen är desperata efter ett vaccin för att stoppa pandemin, som har orsakat mer än 900 000 dödsfall och global ekonomisk oro. WHO hade flaggat AstraZenecas som de mest lovande. Vaccinet är i kliniska prövningar i sent skede i USA, Storbritannien, Brasilien och Sydafrika och ytterligare försök planeras i Japan och Ryssland.

AstraZeneca återupptar vaccinutveckling

Pausen var frivillig

Studierna av det experimentella vaccinet, utvecklat med forskare från University of Oxford, avbröts den här veckan efter en sjukdom i ett studieobjekt i Storbritannien, vilket ledde till tvivel om en tidig lansering. ”Den 6 september utlöste standardgranskningsprocessen en frivillig paus för vaccination i alla globala prövningar för att möjliggöra granskning av säkerhetsdata av oberoende kommittéer och internationella tillsynsmyndigheter,” sa AstraZeneca.

Patient fick ryggmärgssymptom

Säkerhetsgranskare rekommenderade Storbritanniens Medicines Health Regulatory Authority (MHRA) att AstraZeneca återupptar vaccinutveckling och deras brittiska prövningar. Patienten som var involverad i studien hade enligt uppgift lidit av neurologiska symtom associerade med en sällsynt ryggmärgsinflammationsstörning som kallas tvärgående myelit. AstraZeneca, baserat i Cambridge, sa att det inte kunde lämna ut ytterligare medicinsk information.

Källa:www.reuters.com