Studie visar att Astrazenecas vaccin är säkert

Astrazenecas vaccin är säkert

                           

Coronavaccin från Astrazeneca är säkert

AstraZenecas coronavaccin var 79% effektivt för att förhindra symtomatisk sjukdom i en stor prövning i Chile, Peru och USA, säger företaget och siktar på ett USA-godkännande.

Läs även:5 vacciner som väntar på EU godkännande


100% effektivt mot svår eller kritisk sjukdom

Vaccinet var också 100% effektivt mot svår eller kritisk sjukdom, studien visade även att Astrazenecas vaccin är säkert. De släpper resultaten från den studien på människa med mer än 32 000 volontärer i alla åldersgrupper.

Läs även:Allergi och coronavaccin-Det här vet vi 2021


Ökar tilltron

Uppgifterna kommer att ge tilltro till vaccinet samt hjälpa till att lindra säkerhetsproblem som har stört användningen inom EU där rapporter om sällsynta blodproppar förekommit hos personer som fått vaccinet.

Läs även:Se upp för coronavaccin bedragare


Många länder har återupptagit vaccinationen

Efter att kort ha stoppat användningen har många europeiska länder fortsatt sina vaccinationsprogram efter att en regional tillsynsmyndighet sa att det var säkert, medan flera landsledare också tar vaccinet för att öka förtroendet.

Läs även:Coronavaccin gav bra resultat hos äldre


Specifikt granskad för blodproppar

AstraZeneca sa att en oberoende säkerhetskommitté genomförde en specifik granskning av blodproppar i den amerikanska prövningen, liksom cerebral venös sinustrombos (CVST), som är en extremt sällsynt blodpropp i hjärnan, med hjälp av en oberoende neurolog. Astrazeneca meddelade att panelen fann “ingen ökad risk för trombos eller händelser som kännetecknas av trombos bland de 21 583 deltagarna som fick minst en dos av vaccinet. Den specifika sökningen efter CVST hittade inga händelser i den här prövningen. ”

Läs även:Bill Gates donerar ytterligare 2.1 miljarder till coronavaccin


 

 

Källa: www.reuters.com