Även med ett coronavaccin är 3 saker viktiga

Även med ett coronavaccin är 3 saker viktiga

Även med ett coronavaccin är 3 saker viktiga

Coronaviruset har vart en del av det svenska samhället men nu har de första coronavaccinet anlänt. Trots att Sverige startat coronavaccineringen så finns det fortfarande viktiga saker att tänka på. Här är tre saker som är viktigt att tänka på även med ett coronavaccin

Även med ett coronavaccin är 3 saker viktiga

1. Fortsätt skydda dig

Det är viktigt att de som tar sprutan fortsätter att skydda sig mot viruset ett par veckor efter första dosen, säger Matti Sällberg, vaccinforskare och professor i biomedicinsk analys på Karolinska institutet, till Expressen.– Många känner sig nog skyddade direkt, men man är inte skyddad, säger han. Enligt Sällberg ska man inte räkna med något skydd inom de första två veckorna efter att man fått första dosen.

Läs även:D-vitamin skyddar pensionärer mot COVID-19

 

2. Använd munskydd

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att den höga smittspridningen och stora belastningen på vården gjort att det nu är dags för munskydd i kollektivtrafiken.– I det här läget måste vi gripa efter alla möjligheter vi kan, säger han i SVT:s Aktuellt. Folkhälsomyndigheten har länge avfärdat användningen av munskydd eftersom det inte finns tillräckliga vetenskapliga belägg för att det minskar smittspridningen, och sagt att andra åtgärder är mycket mer effektiva.  Myndigheten gick ut med en  rekommendation om munskydd i kollektivtrafiken under vissa tidpunkter som ska började gälla den 7 januari.

Läs även:Munskydd effektivt enligt ny studie

 

3. Inget samband mellan narkolepsi och coronaviruset

 

Många är tveksamma till att ta vaccinet mot covid-19. Minnet från svininfluensavaccineringen då barn och unga fick narkolepsi skrämmer. Men enligt forskare är det helt uteslutet att coronovaccinet skulle orsaka den biverkningen. En av fyra svenskar tänker inte vaccinera sig och nästan en tredjedel är osäkra enligt en Novus-undersökning gjord för SVT. En majoritet av de som säger nej är rädda för biverkningar. Fallen med den neurologiska sjukdomen narkolepsi eller sömnsjuka som ska ha utlösts av vaccinet mot svininfluensan är en anledning.

Ingen koppling finns

Matti Sällberg, professor i biomedicin vid Karolinska institutet, berättar att sjukdomen svininfluensa kan framkalla narkolepsi enligt flera studier. Och svininfluensavaccinet innehåller samma virusprotein. –  Det finns en teori att virusproteinet aktiverar en slags autoimmunitet som man får via vaccineringen. Men kopplingen gäller narkolepsi och influensa, samt svininfluensa. Inte andra virus. När det gäller covid-19 finns det överhuvudtaget ingen koppling till narkolepsi, berättar han.– Narkolepi kan ni glömma i det här fallet. Däremot kan det dyka upp andra mycket ovanliga biverkningar, men vilka är oklart– Det vet vi inte än.

Läs även:Farliga coronavaccin biverkningar samlas i register

Coronavaccin och biverkningar

Ovanliga biverkningar vet man inte förrän man har vaccinerat tillräckligt många, enligt Matti Sällberg. För att upptäcka en biverkning som drabbar 1 på 20 000 måste sannolikt 100 000 vaccineras. Det är därför man inte ser den typen av biverkning förrän man har vaccinerat tillräckligt många, berättar Matti Sällberg.– Nu är det långt över 100 000 som har vaccinerats och vi har inte sett några konstiga biverkningar ännu. Vi måste ta till oss det att än så länge ser det bra ut. Så risken att det finns allvarliga biverkningar, krymper för varje dag som går.

Biverkan av att inte ta vaccinet är större

Fredrik Elgh, professor i virologi vid Umeå universitet pekar på att biverkan av att inte ta vaccinet är oerhört mycket större än att ta vaccinet. – Om vi fortsätter att låta den här sjukdomen svepa genom landet då kan vi snacka biverkningar. Tusentals människor kommer att dö och ännu fler kommer att få långtidscovid och måste rehabiliteras jättelänge och kanske aldrig blir bra, säger han.

Nyttan överstiger riskerna

2009 vaccinerades sex miljoner människor i Sverige mot svininfluensan och 440 barn och unga fick sjukdomen narkolepsi. Eftersom väldigt många kommer att vaccineras även denna gång så finns det en risk för ovanliga biverkningar.– Är det en mycket ovanlig biverkning, då överstiger nyttan ändå vaccinets eventuella risker. Men för den det drabbar är det ju självklart tragiskt, säger Matti Sällberg.

Läs även:COVID-19 dödligheten har minskat med 30%

 

Nytt test i vård- och omsorg

Sverige kommer att brett börja använda snabbtester, så kallade antigentester, för coronatester inom vård- och omsorg. Det meddelar statsminister Stefan Löfven på en presskonferens. Detta efter en överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Snabbtesterna har lokalt använts även tidigare. Enligt Löfven kan testerna ge resultat inom femton minuter. Staten kommer att ersätta regionerna för varje genomfört snabbtest. Socialminister Lena Hallengren säger att snabbtester även kan användas på personer som inte uppvisar symptom. – Det gör att man exempelvis innan ett arbetspass kan testa personalen på ett äldreboende, säger Hallengren. Marie Morell från SKR säger att testerna också kan användas för att exempelvis göra en första bedömning på en akutmottagning.

Läs mer om coronatest:Vanligare med snabba antigentester

 

Källor:www.omni.se www.svt.se