Coronavaccin är befriat från skadeståndsanspråk

Coronavaccin är befriat från skadeståndsanspråk

AstraZenecas coronavaccin är befriat från skadeståndsanspråk i de flesta länder

AstraZenecas coronavaccin är befriat från skadeståndsanspråk, flera länder har ett slutfört leveransavtal med. Det är 25 företag som testar sina vaccinkandidater på människor och gör sig redo att vaccinera hundratals miljoner människor. När produkterna har visat sig fungera har frågan om vem som betalar för skadeståndskrav vid biverkningar varit en svår punkt i leveransförhandlingarna.”Detta är en unik situation där vi som företag helt enkelt inte kan ta risken om vaccinet om fyra år visar biverkningar,” berättade Ruud Dobber, en av Astras ledande befattningshavare. ”I de kontrakt vi har på plats ber vi om ersättningsbefrielse. För de flesta länder är det acceptabelt att ta den risken på sina axlar eftersom det är i deras nationella intresse, ”sade han och tillade att Astra och tillsynsmyndigheterna gör säkerhet och tolerans högt prioriterat.

Läs även:Bill Gates donerar 600 miljoner till coronavaccin

 

Coronavaccin är befriat från skadeståndsanspråk

AstraZeneca har lovat vaccinleverans utan vinst

EU-tjänstemän berättade för Reuters den här veckan att produktansvaret var bland de omtvistade punkterna i europeiska ansträngningar för att säkra leveransavtal för potentiella coronavaccin från Pfizer, Sanofi och Johnson & Johnson. USA har emellertid redan en lag för att utesluta skadeståndsanspråk från produkter som hjälper till att kontrollera en folkhälsokris i form av 2005 Public Readiness and Emergency Preparedness, eller PREP Act. AstraZeneca, Storbritanniens näst största läkemedelsproducent, har lovat att leverera totalt mer än 2 miljarder doser utan vinst i ett avtal med USA, Storbritannien och de europeiska länderna samt andra nationer och organisationer.

Läs även:Växtbaserat vaccin utvecklas

AstraZeneca har säkerställt statligt stöd

Astras affär skiljer sig från de flesta konkurrenter eftersom det har säkerställt statligt stöd för produktions- och utvecklingsinsatser. Konkurrenter som läkemedelsföretaget GlaxoSmithKline vill förhandla om ett pris för en färdig produkt, beroende på godkännande. För att stödja sitt krav på att avstå från vinster på 1,2 miljarder dollar från samarbetet i USA har Astra till och med beviljat regeringen tillgång till finansiella konton relaterade till företaget, enligt Dobber. ”Det finns mycket tydliga milstolpar innan de kommer att betala. Eftersom vi lovade att tillverka vaccinet utan vinst, kommer revisorer i den amerikanska administrationen att få fri tillgång till våra bokföringsböcker, ”sade han.

Läs även:Nytt antikroppstest mäter graden immunitet

 

Källa:www.reuters.com