Coronavaccin blir kostnadsfritt i Sverige

Coronavaccin blir kostnadsfritt i Sverige

Coronavaccin blir kostnadsfritt i Sverige

Coronavaccin blir kostnadsfritt i Sverige när vaccineringen startar runt årsskiftet. “Ingen ska behöva avstå från den trygghet som ett vaccin ger” säger statsminister Stefan Löfven. EU-godkännandet av coronavaccinet närmar sig och regeringen har beslutat att det kommer bli gratis för medborgarna att vaccinera sig. Regeringen avsätter  300 miljoner kronor till landets regioner för att stärka förberedelserna inför att befolkningen ska vaccineras.  “Det blir en stor logistisk utmaning men Sverige har ett väl fungerande maskineri för att kunna klara det här” säger Stefan Löfven. Sverige vara redo att vaccinera när vaccinet kommer till landet enligt Löfven.

Läs även:3 coronavaccin frågor inför 2021

Coronavaccin blir kostnadsfritt i Sverige

Måste prioritera vaccinering

Folkhälsomyndigheten har  tagit fram en lista över vilka som ska stå först i kön när vaccineringen startar. “Målet med covid-vaccinationen är i det här läget att skydda de mest utsatta. Det kommer inte att komma doser med en gång som täcker hela behovet och därför måste vi prioritera” säger generaldirektör Johan Carlson. “Vaccinet behöver i första hand erbjudas dem som löper störst risk att drabbas av svår sjukdom och som löper störst risk att dö” fortsätter han.

Läs även:Regeringen ersätter för coronavaccin biverkningar

Först vaccineras utsatta

Först ut blir personer som bor på äldreboenden eller har hemtjänst. Därpå följer personal som jobbar inom äldreomsorgen samt nära hushållskontakter, det vill säga vuxna som lever tillsammans med någon som vårdas av äldreomsorgen. Därefter kommer övrig personal inom hälso- och sjukvård, personer över 70 och övriga personer i riskgrupperna. Resten av befolkningen kommer att få sin vaccinering senare.  Ytterligare två vaccin väntas bli godkända under januari. Eu har meddelat att ett godkännande av coronavaccinet kommer ske senaste den 29 december i år.

 

Läs även:Inget patent på coronavaccin

Källa: www.dn.se