Nytt coronavaccin väcker bra immunsvar

Nytt coronavaccin väcker bra immunsvar

Läkemedelsföretaget Modernas experimentella vaccin mot COVID-19 har genererat bra resultat. Företagets coronavaccin väcker ett bra immunsvar. Alla 45 friska som deltog i studien fick ett immunsvar, rapporterade amerikanska forskare under tisdagen. Volontärerna som fick två doser av vaccinet hade högre nivåer av virusdödande antikroppar än de genomsnittliga nivåerna som ses hos personer som hade återhämtat sig från COVID-19, rapporterade teamet till New England Journal of Medicine.

Coronavaccin väcker bra immunsvar

Inga allvarliga symtom

Ingen av de frivilliga upplevde allvarliga biverkning, men mer än hälften rapporterade milda eller måttliga reaktioner som trötthet, huvudvärk, frossa, muskelvärk eller smärta på injektionsstället. Dessa var mer benägna att inträffa efter den andra dosen hos personer som fick den högsta dosen.Experter säger att ett vaccin behövs för att få slut på coronaviruspandemin som har smittat miljoner och orsakat nästan 575 000 dödsfall över hela världen.

Inga tidigare licensierade läkemedel

Moderna var först  att inleda mänsklig testning av ett vaccin mot det nya coronaviruset. Testerna började den 16 mars 66 dagar efter att den genetiska sekvensen av viruset släpptes. Dr. Anthony Fauci, chef för National Institute of Allergy and Infectious Diseases, vars forskare utvecklade Modernas vaccinkandidat, kallade resultaten “goda nyheter” .  Hittills har inte några allvarliga biverkningar förekommit och vaccinet producerade “tämligen höga” nivåer av virusdödande eller neutraliserande antikroppar.
“Om ditt vaccin kan framkalla ett svar som kan jämföras med naturlig infektion, är det en vinnare,” sa Fauci i en telefonintervju. “Det är därför vi är mycket nöjda med resultaten. “Moderna-aktier rusade mer än 15% i efterhandshandeln under Tisdagen. Den amerikanska regeringen stöder Modernas vaccin med nästan en halv miljard dollar. Ett framgångsrikt vaccin kan vara en vändpunkt för Cambridge, Massachusetts-baserade Moderna, som aldrig har haft en licensierad produkt tidigare.

Använder kroppens försvar

Moderna’s vaccin, mRNA-1273, använder ribonukleinsyra (RNA) – en kemisk budbärare som innehåller instruktioner för att tillverka proteiner. När det injiceras i människor instruerar vaccinet cellerna att göra proteiner som efterliknar den yttre ytan av coronavirus, som kroppen känner igen som en främmande invaderare, och skapar ett immunsvar.

En person fick feber

Resultaten som släpptes tisdag involverade tre doser av vaccinet, testat i grupper om 15 frivilliga i åldrarna 18-55 som fick två sprutor, med 28 dagar mellan varandra. Grupperna testade 25, 100 eller 250 mikrogram av vaccinet. Biverkningar efter den andra dosen inträffade hos sju av de 13 frivilliga som fick 25-mikrogramdosen, alla 15 deltagare som fick 100 mikrogramdosen och alla 14 som fick 250 mikrogramdosen. I gruppen med den högsta dosen hade tre patienter allvarliga reaktioner som feber, frossa, huvudvärk eller illamående. En av dessa hade en feber på 39,6 C.

“Vi såg inga händelser som karakteriseras som allvarliga biverkningar,” sade huvudförfattaren Dr Lisa Jackson från Kaiser Permanente Washington Health Research Institute i Seattle, med hänvisning till reaktioner som kräver sjukhusvistelse eller resulterar i dödsfall.

Upp till en miljard doser

I juni sade Moderna att den valt 100-mikrogramdosen för sin senfasstudie för att minimera biverkningar. Med den dosen sade Moderna att företaget är på väg att leverera cirka 500 miljoner doser per år, och eventuellt upp till 1 miljard doser per år, från och med 2021,från företagets interna tillverkningsanläggning i USA och strategiskt samarbete med schweiziska läkemedelsproducenten Lonza.”Det är ett bra första steg,” sade Dr William Schaffner, en vaccinexpert vid Vanderbilt University Medical Center som inte deltog i studien.”Det finns inget här som skulle hindra en från att gå vidare till fas 2 / fas 3-studierna,” sade han. I april utvidgade Moderna fas 1-studien till att omfatta vuxna över 55 år, som är mer utsatta för allvarlig sjukdom, i syfte att använda 120 volontärer. Moderna sade att det kommer att följa de frivilliga i ett år för att leta efter biverkningar och kontrollera hur länge immunitet varar.

Planerar fas 3 tester i Juli

Moderna inledde sin fas 2-fas i maj och räknar med att starta en fas 3-testerna den 27 juli.

Fas 1-fasen syftar till att säkerställa att en behandling är säker och hjälper till att bestämma en effektiv dos. Fas 2-studier testar en behandling i en större grupp och får en tidig förståelse av effektiviteten. Fas 3-studier genomförs i en stor grupp individer för att bekräfta effektiviteten och identifiera sällsynta biverkningar. Modernas fas 3-studie kommer att genomföras med 30 000 frivilliga.

Källa:www.reuters.com