Coronavaccin tidigast i början av 2021

Coronavaccin tidigast i början av 2021

 

Coronavaccin tidigast i början av 2021 säger WHO

Forskare gör goda framsteg när det gäller att utveckla vacciner mot COVID-19. Flera befinner sig i sena faser av testerna. Man bör dock inte räkna med att ett vaccin är klart förrän tidigast i början av 2021 säger en WHO expert. WHO arbetar för att säkerställa rättvis distribution av vaccin. Tills ett vaccin finns är nyckeln att undertrycka virusets spridning, säger Mike Ryan, chef för WHO: s akutprogram, eftersom dagliga nya fall runt om i världen är på rekordnivåer. “Vi gör goda framsteg,” sa Ryan och noterade att flera vaccin nu var i fas 3-studier och att inget hittills har misslyckats när det gäller säkerhet eller förmåga att generera ett immunsvar.”Realistiskt kommer det att vara den första delen av nästa år innan vi börjar se människor bli vaccinerade,” berättade han på ett offentligt framträdande.

Vaccin är för alla

WHO arbetade för att utöka tillgången till potentiella vacciner och för att hjälpa till att öka produktionskapaciteten, sa Ryan.”Och vi måste vara rättvisa, för det här är globalt. Vacciner mot denna pandemi är inte för de rika, de är inte för de fattiga, de är för alla, sade han.

Debatt om skolorna i USA

Den amerikanska regeringen kommer att betala 1,95 miljarder dollar för att köpa 100 miljoner doser av ett COVID-19-vaccin som utvecklas av Pfizer Inc och tyska biotech BioNTech om det visar sig vara säkert och effektivt, säger företagen. Ryan varnade också skolorna att vara försiktiga med att öppna igen tills smittspridningen av COVID-19 är under kontroll. Debatten i USA om omstart av utbildning har intensifierats, nu när pandemin blossar upp i dussintals stater.”Vi måste göra allt för att få våra barn tillbaka till skolan, och det mest effektiva vi kan göra är att stoppa sjukdomen i vårt samhälle,” sade han. “För om du kontrollerar sjukdomen i samhället kan du öppna skolorna.”

Källa: www.reuters.com