Coronavaccin till mellandagarna 2020

Coronavaccin till mellandagarna 2020

Coronavaccin till mellandagarna

Den första dosen coronavaccin till mellandagarna i Sverige, senast den 27 december alternativt tidigare. Den första leveransen uppges bestå av knappt 10 000 doser rapporterar Ekot i Sveriges Radio med hänvisning till vaccinsamordnare Richard Bergström. Sverige väntar som alla EU-länder på att den europeiska läkemedelsmyndigheten ska ge klartecken för Pfizer och Biontechs vaccin. Arbetet har skyndats på och ett grönt ljus väntas dagen före julafton, varpå vaccinet kan börja levereras.

Läs även: 600 000 väntar på coronavaccin i Sverige

Coronavaccin till mellandagarna 2020

9750 doser till varje land i EU

Varje land kommer att få 9 750 vaccindoser till att börja med, säger Richard Bergström till den norska tidningen VG. – I den första leveransen får alla lika mycket…det blir sammanlagt tio kartonger med 975 doser, säger han. Det finns en plan att alla unionens medlemsländer ska starta vaccineringen samtidigt den 27 december, men sett till vaccinsamordnare Bergströms besked till Ekot är det oklart hur strikt Sverige kommer att förhålla sig till det. Regeringen och Sveriges kommuner och regioner (SKR)kom tidigare denna månad överens om att staten betalar för vaccinet och att regionerna sköter själva vaccineringen. Det uttalade målet är att alla vuxna invånare ska få möjlighet att vaccinera sig under första halvan av nästa år.

Läs även:Coronavaccin blir kostnadsfritt i Sverige

 

Grannländerna börjar coronavaccinera samtidigt

Grannländerna har liknande tidsplaner. Norge, som inte är med i EU, kommer att påbörja vaccineringen den 27 december, uppger statsminister Erna Solberg för nyhetsbyrån NTB. Landet köper vaccinet av EU, genom Sverige. Danmarks statsminister Mette Frederiksen har samma tidsmål men är inte främmande för att starta ännu tidigare, om möjligt.– Även om jag är en stor anhängare av koordination på ett europeiskt plan så ska vaccinet köras ut och distribueras i samma ögonblick som det når dansk mark, säger hon till danska TV2.

Läs även:England blir först med coronavaccin

 

Ordinarie leveranser i januari

Från januari kan fler ordinarie leveranser starta om godkännandet i EU har gått igenom som planerat. Då är det inte heller så att leveranser skickas till alla länder samtidigt. Det kan vara så att du skickar till ett land på måndag, ett land på tisdag och till exempel de nordiska länderna på onsdag, förklarar vaccinsamordnare Richard Bergström. – Sedan kommer det att förstärkas senare när vi får mer kapacitet och fler vacciner, tillade han. Hittills har Norge slutfört två avtal för inköp av vacciner via Sverige. – Vi förväntar oss att det frysta EU-vaccinet kommer att få ett villkorligt godkännande i EU den 23 december, samtidigt som han betonar att det ännu inte har beslutats.

Läs även:Astrazeneca ska inte gå med vinst på coronavaccin

 

Forskare:Munskyddskrav vid vaccination

Rutinerna när det gäller skyddsutrustning hos vårdpersonalen måste skärpas i samband med att massvaccinationerna mot covid-19 kommer igång i Sverige, skriver fem forskare på DN Debatt. De skriver att både de som vaccineras och de som vaccinerar bör bära munskydd, annars riskerar vaccinationerna i sig att bidra till ökad smittspridning. Om inte ett allmänt påbud om munskydd har införts när vaccinationerna kommit igång bör munskydd tillhandahållas gratis i samband med vaccinationerna, skriver debattörerna. WHO uppmanar julfiranden att ske utomhus om möjligt och deltagare bör bära munskydd och hålla sig på lämpligt avstånd från varandra.

Läs även:Munskydd effektivt enligt ny studie

 

Går ej att testa vaccinskyddet

När man har fått vaccinet kommer man inte att kunna testa hur mycket skydd man har fått. Det går inte att mäta, säger statsepidemiolog Anders Tegnell vid myndigheternas presskonferens, där han fick en fråga om det skulle vara möjligt. Han poängterar dock att testerna har visat att Pfizer och Biontechs vaccin är väldigt effektivt. – 95 procents säkerhet är en väldigt hög siffra för vilket vaccin som helst, säger Tegnell.

Läs även:Farliga coronavaccin biverkningar samlas i register