COVID-19 kan förbli smittsamt på föremål

COVID-19 kan förbli smittsamt länge på föremål

COVID-19 kan förbli smittsamt på föremål

Det nya coronaviruset kan förbli smittsamt i flera veckor på sedlar, glas och andra vanliga ytor, enligt forskning från Australiens främsta biosäkerhetslaboratorium. Studien som lyfter fram risker från pappersvaluta, pekskärmsenheter och handtag. Forskare vid Australian Center for Disease Preparedness visade att SARS-CoV-2 är “extremt robust” och överlevde i 28 dagar på släta ytor som glas som finns på mobiltelefonskärmar och plastsedlar vid rumstemperatur eller 20 grader Celsius. Det jämförs med 17 dagars överlevnad för influensavirus.

COVID-19 kan förbli smittsamt på föremål

Värme minskar virusets överlevnad

Virusöverlevnaden minskade till mindre än en dag vid 40 grader Celsius på vissa ytor, enligt studien, publicerad i Virology Journal. Resultaten bidrar till bevis för att coronaviruset överlever längre i kallare väder, vilket gör det potentiellt svårare att kontrollera på vintern än sommaren. Forskningen hjälper också till att mer exakt förutsäga och mildra spridningen av pandemin, säger forskarna. “Våra resultat visar att SARS-CoV-2 kan förbli smittsam på ytor under långa perioder, vilket förstärker behovet av god praxis som regelbunden handtvätt och rengöring av ytor”, säger medförfattare Debbie Eagles, centrumets biträdande chef.

Överlever längre på släta ytor

Coronaviruset överförs mestadels genom direktkontakt med en infekterad person, särskilt de virusbelastade partiklarna som avges vid  hosta, nysningar och tal.  ”Vi behöver fortfarande genomföra dessa desinfektionsregimer, både personligen och på offentlig nivå, även när det inte verkar finnas några fall eftersom det finns kan mycket väl vara något kvarvarande virus som du har missat. ” Forskare vid det australiensiska regeringslaboratoriet har tidigare bestämt virusöverlevnad för hundratals olika virus. De fann i fallet SARS-CoV-2 att den överlever längre på icke-porösa eller släta ytor jämfört med porösa komplexa ytor, såsom bomull.  Studien genomfördes också i mörkret för att avlägsna effekten av ultraviolett ljus, eftersom forskning har visat att direkt solljus snabbt kan inaktivera viruset. Desinficering av glas är ett viktigt, med tanke på att pekskärmsenheter som mobiltelefoner, bankomater, självbetjäningskiosker i snabbköpet och incheckningskiosker på flygplatser är ytor med hög beröring som inte kan rengöras regelbundet och utgör därför en överföringsrisk för SARS-CoV-2, sa forskarna.

 

Källa:www.bloomberg.com