Kinesisk cyberattack mot coronavaccin utvecklare

Kinesisk cyberattack mot coronavaccin utvecklare

Försökte stjäla viktig data

Kinesisk cyberattack mot coronavaccin utvecklare. Hackarna attackerade det amerikanska bioteknik företaget Moderna som startade sin coronavaccin utveckling redan i januari. Det var i ett försök att stjäla viktig data, enligt en amerikansk säkerhetsmedarbetare som spårar kinesisk dataintrång. Kina ​​avvisar anklagelsen om  koppling till hackarna. Förra veckan offentliggjorde det amerikanska justitiedepartementet en åtal mot två kinesiska medborgare som anklagades för att ha spionerat mot USA. Målen var tre icke namngivna amerikansk baserade företag involverade i medicinsk forskning för att bekämpa coronaviruset. Moderna, som är baserad i Massachusetts, bekräftade till Reuters att företaget hade varit i kontakt med FBI och blev medveten om den misstänkta intrånget av den hackinggrupp som nämnts i åtalet.

Kinesisk cyberattack mot coronavaccin utvecklare

Förblir mycket vaksam mot cyberattacker

Spionage kan omfatta en rad åtgärder, inklusive undersökning av offentliga webbplatser för sårbarheter för att sedan söka efter viktiga konton när de kommit in i ett nätverk, säger experter inom cyberssäkerhet. “Moderna förblir mycket vaksam mot potentiella cybersäkerhetshot samt upprätthåller ett internt team, externa supporttjänster och goda arbetsrelationer med externa myndigheter för att kontinuerligt utvärdera hot och skydda vår värdefulla information,” sade företagets talesman Ray Jordan. En kinesisk cyberattack mot coronavaccin utvecklare är inte det enda hotet mot känslig data, det förekommer företagsspionage hos många framgångsrika företag. Vilket gör hög datasäkerhet viktigt

Kina tillverkar ett coronavaccin

Modernas vaccinkandidat är en av de tidigaste och största satsningarna för att bekämpa pandemin från Trump-administrationen. Den federala regeringen stöder utvecklingen av företagets vaccin med nästan en halv miljard dollar och hjälper Moderna att lansera en klinisk prövning med upp till 30 000 personer från och med den här månaden. Kina tävlar också för att utveckla ett vaccin och samlar sina statliga, militära och privata sektorer för att bekämpa en sjukdom som har dödat mer än 660 000 människor över hela världen. Kina leder utvecklingen av ett vaccin mot coronaviruset och är mer oroligt för att andra länder som använder hackare för att stjäla dess teknik, säger Wang Wenbin talesperson för kinesiska utrikes departementet.

www.reuters.com