En miljon har smittats på fem dagar

who säger att coronainfektioner ökar

En miljon har smittats på fem dagar

Antalet coronainfektioner runt om i världen nådde 13 miljoner på måndagen. Enligt en sammanfattning som Reuters har gjort har en miljon smittats på fem dagar.
Pandemin har nu dödat mer än en halv miljon människor på sex och en halv månad. Världshälsoorganisationens (WHO) chef Tedros Adhanom Ghebreyesus sa att det det inte kommer bli som den “gamla normalen” under överskådlig framtid, särskilt om förebyggande åtgärder försummas.

WHO chef säger att reglerna måste följas

“Låt mig vara rak, för många länder är på väg i fel riktning, viruset förblir samhällets fiende nummer ett”, sa han på en virtuell briefing från WHO: s huvudkontor i Genève.”Om grundläggande tillbud inte följs, finns det bara ett sätt den här pandemin kan gå,det kommer det att bli värre och värre. Men det behöver inte vara så.”

Hög smittspridning i Latinamerika

Reuters globala sammandrag, som bygger på regeringens rapporter, visar att sjukdomen snabbast accelererar i Latinamerika.
Amerika står för mer än hälften av världens infektioner och halva dödsfallen. Delar av världen, särskilt USA med mer än 3,3 miljoner bekräftade fall, ser fortfarande stora ökningar i en första våg av COVID-19-infektioner. I Andra länder  plattas kurvan ut och karantäner underlättas.

coronainfektioner ökar i världen enligt WHO

Många nya infektioner 

Vissa platser, till exempel den australiska staden Melbourne och Leicester i England, genomför en andra omgång avstängningar. Kinesiskt styrda Hong Kong, om än med låg 1 522 fall, skärper sociala distansåtgärder igen på grund av växande oro över en tredje våg. USA rapporterade en daglig global rekord med 69 070 nya infektioner den 10 juli. I Brasilien har 1,86 miljoner människor testat positivt, inklusive president Jair Bolsonaro, och mer än 72 000 personer har dött. Den amerikanska delstaten Florida rapporterade en rekordökning med mer än 15 000 nya fall på 24 timmar i söndags, mer än Sydkoreas totala sedan sjukdomen först identifierades i slutet av förra året. Det lade ytterligare 12 624 nya fall på måndagen. Coronainfektioner ökar i cirka 40 amerikanska stater, enligt en undersökning som Reuters har gjort av de senaste fyra veckorna. Ändå har den amerikanska presidenten Donald Trump och Vita husets tjänstemän upprepade gånger sagt att sjukdomen är under kontroll och att skolor måste öppnas igen under hösten.”Presidenten och hans administration bråkar med våra barns hälsa,” säger Nancy Pelosi på CNN: s “State of the Union” TV-program.

Länder kan ha rapporterat för få infektioner och dödsfall

WHO: s nödsituationschef Mike Ryan uppmanade länderna att inte förvandla skolor till “en politisk fotboll” och sa att de med säkerhet kunde öppna igen när viruset hade minskat.Spanien, som har varit ett av de europeiska länderna som drabbats värst av coronaviruset, avslutade nationell karantän förra månaden, när pandemin verkade vara under kontroll. Efter det att de första fallen rapporterades i Kina runt det nya året tog det tre månader att nå en miljon fall. Men det har tagit bara fem dagar att klättra till 13 miljoner fall från 12 miljoner. Vilket gör att en miljon har smittats på fem dagar.  Indien det landet med det tredje högsta antalet infektioner, har kämpat med i genomsnitt 23 000 nya infektioner varje dag sedan början av juli.I länder med begränsad testkapacitet säger experter att officiella data förmodligen underrepresenterar både infektioner och dödsfall.

Källa:www.reuters.com