England blir först med coronavaccin

England blir först med coronavaccin

England blir först med coronavaccin

Storbritannien godkände Pfizers COVID-19-vaccin under onsdagen och England blir först med coronavaccin. De startar därmed den mest avgörande vaccineringen i historien med ett coronavaccin som är testat i omfattande kliniska prövningar. Premiärminister Boris Johnson ser det gröna ljuset från Storbritanniens läkemedelsmyndighet som en global vinst och en stråle av hopp mitt i pandemin. Han erkänner samtidigt att det blir en logistiska utmaningarna med att vaccinera ett helt land på 67 miljoner männsikor. Storbritanniens godkännande väckte förhoppningar om att tidvattnet snart skulle kunna vända sig mot coronaviruset.  Nästan 1,5 miljoner människor globalt har hittills avlidit, världsekonomier bromsats samt pausat det normala livet för miljarder människor sedan det uppstod i Wuhan, Kina, för ett år sedan.

England blir först med coronavaccin

95% effektivt i tester

Storbritanniens läkemedels- och hälsoprodukter (MHRA) beviljade akutanvändning till vaccinet som utvecklats av Pfizer och deras tyska bioteknikpartner BioNTech. Enligt företagen är vaccinet 95% effektiva för att förebygga COVID-19 och godkännandet kommer bara 23 dagar efter att Pfizer publicerade de första uppgifterna från sin sista fas av de klinisk prövningarna. Världens stormakter har tävlat om ett vaccin i flera månader och att komma först kan ses som en kupp för en regering som har utsatts för kritik över sin hantering av krisen. Både de amerikanska och EU-tillsynsmyndigheterna granskar igenom samma test resultat från Pfizer men har ännu inte gett sitt godkännande. Storbritanniens hastighet drog kritik från Bryssel där EU-tillsynsmyndigheten i ett uttalande sa de att ett längre förfarande var mer lämpligt eftersom det baserades på mer bevis.

EU kan godkänna till 29 december

Godkännandet för nödanvändning kommer inte med någon tillhörande volymbegränsning eller tröskel, säger Pfizer UKs chef. “Med 450 personer som dör av COVID-19-infektion varje dag i Storbritannien, överväger fördelarna med ett snabbt vaccingodkännande de potentiella riskerna”, säger Andrew Hill, senior gästforskare vid Institutionen för farmakologi vid University of Liverpool. Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) sa att den skulle kunna ge akutgodkännande för vaccinering den 29 december, medan Världshälsoorganisationen sa att de granskar för en ”möjlig nödanvändning”. Utrullningshastigheten beror på hur snabbt Pfizer kan tillverka och leverera vaccinet – och den extrema temperaturen på -70 ° C (-94F) vid vilken vaccinet måste lagras. Den kan förvaras i fem dagar i ett vanligt kylskåp.

Källa: www.reuters.com