Framgång för antikroppsmedicin

Framgång för antikroppsmedicin

Framgång för antikroppsmedicin

Regeneron Pharmaceuticals meddelade att deras experimentella antikroppmedicin(REGN-COV2) minskade virala nivåer samt förbättrade symtomen. Resultaten sågs hos COVID-19 patienter som ej var inlagda på sjukhus. Vilket förbättrar coronamedicinens chanser att bli en behandling för sjukdomen som har dödat över en miljon människor. “Vi hoppas att dessa uppgifter kommer att stödja en EUA” (tillstånd för nödsituationer) från U.S. Food and Drug Administration, sade George Yancopoulos från Regeneron vid ett konferenssamtal. FDA kan godkänna akutanvändning av ett läkemedel innan det är klart för ett formellt godkännande. Behandlingen, REGN-COV2, studeras också för användning på sjukhuspatienter och för att förebygga infektion hos personer som har exponerats för COVID-19.  “Det är oklart, även om det är möjligt, att Regeneron-cocktailen kan fungera på ett sjukhus där patienten redan är allvarligt sjuk och har en hög virusbelastning”, säger Jefferies-analytiker Michael Yee i en forskningsnot.

Framgång för antikroppsmedicin

Bra resultat vid nedsatt immunförsvar

Yancopoulos sa att för att REGN-COV2 ska kunna användas i den studerade patientpopulationen – personer med mild till måttlig COVID-19 – behövs rutinmässiga diagnostiska tester. Terapeutisk användning “kommer att bero på att ha rätt diagnostiska verktyg tillgängliga”, sa han. Testresultat för de första 275 patienterna visade den största effekten hos patienter som inte skapade höga nivåer av sina egna antikroppar mot viruset. Det antyder att REGN-COV2 kan hjälpa patienter vars eget immunförsvar inte är tillräckligt starkt för att bekämpa viruset, sa Regeneron. Läkemedlet är en del av en klass av biotekniska terapier som kallas monoklonala antikroppar. Flera företag använder tekniken för att tillverka kopior av mänskliga antikroppar mot coronaviruset.

Dubbla antikroppar används

Regeneron tror att dess formel med dubbla antikroppar kommer att begränsa virusets förmåga att undkomma upptäckt och attack. Ett annat läkemedelsbolag Eli Lilly & Co släppte tidigare denna månad data som visade att en av dess monoklonala antikroppar sänkte patientens virusnivåer och kunde minska behovet av att bli inlagda på sjukhus. Den amerikanska regeringen tilldelade Regeneron i juni ett leveransavtal på 450 miljoner dollar för upp till 300 000 doser av antikroppscocktailen.

 

Källa: www.reuters.com