Kina varnar för coronavirus i matvaror

Kina varnar för coronavirus i matvaror

Ett prov av frysta kycklingvingar importerade från Brasilien till Kina testade positivt för coronavirus. Regeringen har därmed förhöjd rädsla för att matförsändelser kan orsaka nya utbrott. Ett lokala sjukdomskontrollcenter testade ett ytprov från kycklingvingarna som en del av rutinprover som genomförs på import av kött och skaldjur. Proverna började genomföras då ett nytt utbrott i Peking kopplades till ett grossistcenter för mat.

Mer tester av matvaror

Upptäckten kom en dag efter att spår av coronaviruset hittades på förpackningen av frysta räkor från Ecuador. Kina varnar för coronavirus i matvaror och har ökat testerna i hamnarna efter oro över livsmedelsimport. Hälsomyndigheter spårade och testade alla som kan ha kommit i kontakt med potentiellt förorenade livsmedelsprodukter, och alla resultat var negativa. “Det är svårt att säga i vilket skede den frusna kycklingen smittades,” sade en Kina-baserad tjänsteman hos en brasiliansk köttexportör.

Kina varnar för coronavirus i matvaror

Virus kan överleva upp till två år

Huvudkontoret för Shenzhen Epidemic Prevention and Control säger att allmänheten måste vidta försiktighetsåtgärder för att minska infektionsriskerna från importerat kött och skaldjur. Nu screenas alla kött- och skaldjurcontainrar som har kommit till stora hamnar de senaste månaderna. Kina har även stoppat en del köttimport från olika ursprung, inklusive Brasilien, sedan mitten av juni. Den första gruppen av COVID-19 ärenden kopplades till marknaden för fisk och skaldjur i staden Wuhan. Inledande studier föreslog att viruset har sitt ursprung i animaliska produkter som säljs på marknaden. Li Fengqin, som är chef för ett mikrobiologiskt laboratorium i Kinas berättade för reportrar i juni att det inte kunde uteslutas att kontaminerad fryst mat orsakar nya infektioner. Virus kan överleva upp till två år vid temperaturer på minus 20 grader Celsius, men forskare säger att det hittills inte finns några starka bevis för att coronaviruset som orsakar COVID-19 kan spridas via frysta livsmedel.

 

Källa:www.reuters.com