Lukt- och smakförlust vanligare vid COVID-19

Lukt- och smakförlust vanligare vid COVID-19

Lukt- och smakförlust vanligare vid COVID-19 än andra luftvägsvirus

Professorn Carl Philpott från University of East Anglia utförde ett lukt- och smakprov på 30 frivilliga: 10 med Covid-19, 10 med stark förkylning och 10 friska människor utan förkylning eller influensasymtom. Luktförlusten var mycket värre i Covid-19-patienterna. De hade svårare att identifiera dofter och de kunde inte urskilja bitter eller söt smak alls. Professor Philpott, som arbetar med välgörenhetsorganisationen Fifth Sense, som inrättades för att hjälpa människor med lukt- och smakproblem, sa: “Det verkar vara särskiljande funktioner som skiljer coronaviruset från andra luftvägsvirus” “Det här är väldigt spännande eftersom det betyder att lukt- och smakprov kan användas för att skilja mellan Covid-19-patienter och personer med regelbunden förkylning eller influensa.”

Läs även: Inget patent på coronavaccin

Kan göra test hemma

Han säger även att folk kan göra sina egna lukt- och smakprover hemma genom att använda produkter som kaffe, vitlök, apelsiner eller citroner och socker. Han betonade att diagnostiska tester i halsen och näsan är fortfarande viktigast om någon trodde att de kunde ha coronaviruset. Lukten och smaken kommer tillbaka inom några veckor hos de flesta som återhämtar sig från coronaviruset, tillade han.

Läs även:Växtbaserat vaccin utvecklas

Näsan en infektionspunkt

Professor Andrew Lane är expert på problem med näsa och bihålor vid Johns Hopkins University i USA. Han och hans team har studerat vävnadsprover från baksidan av näsan. För att på så sätt förstå hur coronaviruset kan orsaka luktförlust och har publicerat resultaten i European Respiratory Journal. De identifierade extremt höga nivåer av ett enzym som endast fanns i området för näsan som är ansvarig för lukt. Detta enzym, kallat ACE-2 (angiotensinomvandlande enzym II), tros vara “inträdespunkten” som gör att coronavirus kan komma in i kroppens celler och orsaka en infektion.

Läs även: T-celler är viktiga i försvaret mot covid-19

Viruset kommer in genom näsan

Näsan är en av platserna där Sars-CoV-2, viruset som orsakar Covid-19, kommer in i kroppen.Prof Lane sa: “Vi gör nu fler experiment i labbet för att se om viruset verkligen använder dessa celler för att komma åt och infektera kroppen.”Om så är fallet kan vi kanske ta itu med infektionen med antivirala behandlingar som levereras direkt genom näsan.”

Läs även:Testa COVID-19 antikroppar och virus tillsammans

Källa:www.bbc.com