Munskydd effektivt enligt ny studie

https://en.wikipedia.org/wiki/N95_mask

Munskydd effektivt enligt ny studie

Japanska forskare har i en studie visat att munskydd kan erbjuda skydd mot luftburna coronaviruspartiklar. Studien visade att även professionell täckning inte helt kan eliminera smittrisk. Forskare vid University of Tokyo byggde en säker kammare med skyltdockhuvuden vända mot varandra. Ett huvud, utrustat med en nebulisator, simulerade hosta med verkliga coronaviruspartiklar. Den andra efterliknade naturlig andning, med en uppsamlingskammare för virus som kommer genom luftvägarna.

Bomullsmask skyddar 40% mot viruspartiklar

En bomullsmask minskade viral upptagning av mottagarhuvudet med upp till 40% jämfört med ingen mask. En N95-mask, som används av läkare, blockerade upp till 90%. Men även när N95 var monterad i ansiktet med tejp smög fortfarande vissa viruspartiklar in. När en mask fästes på hosthuvudet blockerade bomulls- och kirurgiska masker mer än 50% av virusöverföringen. “Det fanns en synergistisk effekt när både virusmottagaren och virusspridaren bar masker”, skrev forskarna i en studie som publicerades på onsdagen.

Munskydd effektivt enligt ny studie

Coronavirus sprids genomluften

Det har varit en växande enighet bland hälsoexperter att COVID-19-viruset kan spridas genom luften. US Centers for Disease Control and Prevention (CDC) reviderade sin vägledning denna månad för att säga att viruset kan dröja kvar i luften i timmar. Ett separat team av japanska forskare använde superdatorsimuleringar för att visa att fukt kan ha en signifikant effekt på den luftburna spridningen av viruspartiklar.

 

Källa: www.reuters.com