COVID-19 mutation upptäckt i Indonesien

Mängden coronaviruspartiklar avgör risk

COVID-19 mutation upptäckt i Indonesien

En mer smittsam mutation av coronaviruset har hittats i Indonesien, rapporterade ett institutet för molekylärbiologi. Indonesien rapporterade 2 588 nya infektioner under söndagen.  Totalt har det rapporterats 172 053 fall, med 7 343 dödsfall i COVID-19. Den “infektiösa men mildare” D614G-mutationen av viruset har  samlats in i prover av institutet, berättade biträdande direktör Herawati Sudoyo till Reuters. Han tillade att mer studier krävs för att avgöra om den låg bakom den senaste tidens uppgång i fall. Stammen som upptäcktes i februari har cirkulerat i Europa och Amerika. Den har nu även hittats i närliggande Singapore och Malaysia.

COVID-19 mutation upptäckt i Indonesien

Laboratorierna hinner inte analysera

Syahrizal Syarif, en epidemiolog vid Indonesiens universitet, varnade indonesierna eftersom hans modellering föreslår att landet kan öka de inhemska fallen till 500 000 i slutet av året.”Situationen är allvarlig …. Lokal överföring är för närvarande utom kontroll”, sa Syarif och tillade att antalet infektioner som hittades dagligen kunde ha varit mycket högre om laboratorier kunde bearbeta fler prover på en dag.

Rekommenderar munskydd

Huvudstaden ser en rekordökning med mer än 1 000 fall dagligen. Den ökningen kan vara kopplad till en högre rörlighet under en självständighetsfest i mitten av augusti. “Det måste finnas en medvetenhet och en kollektiv insats, vare sig det kommer från regeringen eller folket, för att ta itu med det ökande antalet fall”, säger Dwi Oktavia, en tjänsteman vid Jakartas hälsovård, i ett uttalande. Han uppmanar även folk att stanna hemma och bära munskydd när de måste gå ut.

 

Källa: www.reuters.com