Ny långtidsverkande antikroppsmedicin

Ny långtidsverkande antikroppsmedicin

Ny långtidsverkande antikroppsmedicin

Astrazeneca har påbörjat sena studier av ett experimentellt långverkande antikroppskombinationsläkemedel. Målet är att det ska kunna användas som en förebyggande medicin för att förhindra COVID-19-infektion hos personer i riskzonen i upp till 12 månader. Den internationella kliniska fas III-studien kommer att rekrytera totalt 5 000 personer i Europa och USA för att bedöma säkerheten och effektiviteten hos antikroppscocktailen, känd som AZD7442.

För de som inte svarar på coronavaccin

Den profylaktiska behandlingen skiljer sig från ett vaccin genom att det introducerar antikroppar snarare än att uppmana kroppens immunsystem att göra dem. Det kan visa sig vara användbart hos personer vars immunförsvar är svagare eller äventyras och som inte svarar på vaccination. Separat utvecklar AstraZeneca ett COVID-19-vaccin tillsammans med forskare vid Oxford University. I Storbritannien, där försöken med antikroppskombinationen har startat, kommer 1000 deltagare att rekryteras på nio platser, säger forskare som leder de brittiska testerna.

Ny långtidsverkande antikroppsmedicin

Ger skydd 6 till 12 månader

“Vad vi undersöker i denna studie är om vi kan ge skydd genom att ge antikroppar som har visat sig neutralisera viruset genom injektion i muskeln”, säger Andrew Ustianowski, professor och chef för den brittiska studien. “Förhoppningen är att detta kommer att ge ett bra skydd i många månader mot infektion.” Monoklonala antikroppar härmar naturliga antikroppar som kroppen genererar för att bekämpa infektioner. De kan syntetiseras i laboratoriet och används redan för att behandla vissa typer av cancer. AstraZeneca sa att dess COVID-19-cocktail – som kombinerar två monoklonala antikroppar – har potential både att behandla och förhindra sjukdomsprogression hos patienter som redan är infekterade med SARS-CoV-2-viruset och att ges som ett förebyggande läkemedel före människor som vårdpersonal utsätts för viruset. “Dessa har konstruerats specifikt för att ha vad vi kallar en lång halveringstid, (så) vi tror att de kommer att ge skydd i (åtminstone) sex, men mer sannolikt närmare 12 månader”, Mene Pangalos, AstraZenecas verkställande direktör för biofarmaceutiska, berättade för journalister vid en genomgång. Han sa att detta gjorde cocktailen, “i själva verket nästan som en passiv vaccination.”

 

Källa:www.reuters.com