Nytt antikroppstest mäter graden immunitet

Akutanvändning av antikroppsbehandling

Kan avgöra vilka coronavacciner som är effektiva

Ett nytt antikroppstest mäter mängden skydd som någon har byggt upp mot COVID-19. Det kan hjälpa till att avgöra vilka vacciner som är mest effektiva. Siemens Healthineers är det första stora företaget som får amerikanska FDA(Food and Drug Administration) godkännande för ett test som mäter koncentrationen av långvariga antikroppar. De som strömmar genom en persons blod. Den schweiziska jätten Roche följer även upp med sin egen version. Antikroppar är markörer för infektion, och testning av dem hjälper läkare att se hur omfattande viruset har spridit sig. Fram till nu kan de flesta antikroppstester bara berätta om de finns antikroppar. De nyare går ett steg längre och mäter mängden av dessa proteiner, som höjs av immunsystemet för att döda virus och bakterier. Nivån på kroppens svar är viktig för att avgöra om patienter kommer att utveckla immunitet. Det är också nyckeln till att bestämma effektiviteten hos vacciner eftersom utvecklare tar lovande vaccinkandidater vidare till sluttesterna innan vaccinet når samhället.”Du behöver ett test som visar om ett vaccin har utlöst rätt antikroppar i patientens blod,” sade Deepak Nath, ordförande för laboratoriediagnostik vid Healthineers. “Det är viktigt att säga hur mycket av det du har.”

 

Mer än 160 coronavacciner under utveckling

Moderna använde en form av kvantitativ testning för att visa att alla 45 deltagare i en fas I-studie av deras coronavaccin utvecklar antikroppar. Företagets fas III-studie är dock betydligt större med cirka 30 000 personer. Och det är bara en kandidat av mer än 160 olika coronavacciner under utveckling i världen. Sammantaget kan denna boom i vaccinforskning skapa en enorm efterfrågan på ett nytt antikroppstest som mäter graden immunitet. Det behovet kan växa när vacciner vinner godkännande, eftersom forskare kommer att behöva övervaka vaccinet eftersom potentiellt miljarder människor får coronavaccinet. Stora diagnostikföretag säger att de är redo.”Vi har pratat med många av vaccinföretagen och de är väldigt intresserade,” sa Thomas Schinecker, Roche Holdings diagnostikchef. Roche är i de sista utvecklingsstadierna för sitt kvantitativa test och förväntar sig att dela mer information under de kommande månaderna, säger företaget.

Testerna ser vem som behöver vaccin

Fram till nu har antikroppstester vanligtvis letat efter bevis för en mängd antikroppstyper, inklusive generellt snabbt framträdande men kortlivade sådana och en annan typ som dyker upp senare men ger längre skydd. Healthineers nya test fokuserar på det som ger längre skydd. Forskare kommer att kunna se vem som behöver ett vaccin, en extra dos vaccin eller ingenting alls. Fortfarande är antikroppar enklast att mäta, vilket gör de nya kvantitativa testerna till ett potentiellt kraftfullt sätt att bättre förstå immunsystemets fulla svar. Kvantitativ antikroppstest kan också hjälpa till med behandlingar som involverar blod från människor som redan har besegrat Covid-19 och donerar sitt antikroppsrika blod till de som fortfarande kämpar mot viruset. ”Om fem personer dykt upp på en klinik kan du ta blod och säga:” Hej, den här personen har mer antikropp jämfört med den andra personen och är därför kanske en bättre kandidat att donera blod” Sa Deepak Nath.

 

Källa:www.bloomberg.com