Pausad vaccinstudie väntas återupptas

Pausad vaccinstudie väntas återupptas

Pausad vaccinstudie väntas återupptas

AstraZenecas pausad vaccinstudie väntas återupptas i USA redan denna vecka efter att den amerikanska livsmedels- och läkemedelsadministrationen avslutat sin granskning. Studien pausades efter en allvarlig sjukdom hos en deltagare, berättade källor till Reuters. AstraZenecas stora amerikanska sen fas försök har varit pausad sedan den 6 september. En deltagare i brittiska tester blev sjuk med vad som misstänktes vara en sällsynt ryggradssjukdom som kallas tvärgående myelit.

Testerna redan återupptagna i Storbritannien

Brittiska tillsynsmyndigheter granskade tidigare sjukdomen och bestämde att det fanns ”otillräckliga bevis för att säga säkert” att det var eller inte var relaterat till vaccinet. Det tillät att testerna återupptas i Storbritannien. “I det här fallet, efter att ha beaktat informationen, rekommenderade de oberoende granskarna och MHRA (Läkemedels- och hälsovårdsproduktens regleringsmyndighet) att vaccinationerna skulle fortsätta,” anges i formuläret för samtycke. “Noggrann övervakning av den drabbade individen och andra deltagare kommer att fortsätta.” Tillsynsmyndigheter i Brasilien, Indien och Sydafrika tillät också tidigare AstraZeneca att återuppta sina vaccinförsök där.

Resultat från fler vaccinkandidater väntas

AstraZeneca, som utvecklar vaccinet med forskare vid Oxford University ses som en ledare i loppet om att producera ett vaccin mot COVID-19 fram tills  att testerna pausades för att undersöka sjukdomen. Tidiga resultat från storskaliga försök i USA av vacciner från Pfizer och Moderna förväntas någon gång nästa månad. Johnson & Johnson pausade sin fas III COVID-19-vaccinförsök förra veckan för att undersöka en oförklarlig sjukdom hos en studiedeltagare. Vid tillkännagivandet visste företaget inte om volontären hade fått sitt vaccin eller placebo. En talesman för J&J på tisdagen sa att studien fortfarande är i paus när företaget fortsätter sin granskning av medicinsk information innan man beslutar att starta om försöken. J&J noterade förra veckan att dess “studiepaus” var frivillig. AstraZenecas paus handlar däremot om “lagstiftningshåll”, som införs av hälsovårdsmyndigheter. Vacciner ses som nödvändiga för att hjälpa till att få slut på pandemin som har drabbat ekonomier runt om i världen och tagit över 1 miljon liv – över 220 000 av dem i USA.

 

Källa: www.reuters.com