Pfizers vaccinleveranser kan börja 2020

Pfizers vaccinleveranser kan börja i år

Pfizers vaccinleveranser kan börja 2020

Pfizer och Biotech kan säkra tillstånd för nödanvändning i USA och Europa för deras COVID-19-vaccin nästa månad. Det är möjligt eftersom slutresultaten visar att det hade en framgångsgrad på 95% och inga allvarliga biverkningar, enligt läkemedelsproducenterna. Vaccinets effekt visade sig vara konsekvent i olika åldrar och etniciteter – ett lovande tecken med tanke på att sjukdomen har oproportionerligt skadat äldre. Den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten kan bevilja nödanvändning i mitten av december, berättade BioNTechs VD Ugur Sahin till Reuters TV. Villkorligt godkännande i Europeiska unionen kan säkerställas under andra halvan av december, tillade han.

Leverans möjlig innan jul

“Om allt går bra kan jag föreställa mig att vi får godkännande under andra halvan av december och startar leveranser före jul, men egentligen bara om allt går positivt,” sa Ugur Sahin. Framgångsgraden för det vaccin som utvecklats av den amerikanska läkemedelsproducenten och den tyska partnern BioNTech var mycket högre än vad tillsynsmyndigheterna hade sagt skulle ha varit acceptabelt. Experter sa att det var en betydande prestation i loppet om att avsluta pandemin.

Pfizers vaccinleveranser kan börja i år

95% effektivt

Av de 170 volontärer som fick COVID-19 i Pfizers försök med över 43 000 personer hade 162 fått placebo och inte vaccinet, vilket innebär att vaccinet var 95% effektivt. Av de 10 personer som hade svår COVID-19 hade en fått vaccinet. “Det första i mänsklighetens historia: mindre än ett år från virusets sekvens till den storskaliga kliniska prövningen av ett vaccin, dessutom baserat på en helt ny teknik”, säger Enrico Bucci, biolog vid Temple University i Philadelphia . “Idag är en speciell dag.” BioNTechs Sahin sa att USA: s tillstånd för akutanvändning (EUA) lämnas in under fredagen.

 

 

 

 

 

 

 

Källa:www.reuters.com