Putin godkänner ett coronavaccin

Putin godkänner ett coronavaccin

Putin godkänner ett coronavaccin

President Vladimir Putin godkänner ett coronavaccin och meddelar att Ryssland är det första landet i världen med ett vaccin mot corona. Ett drag som hyllas av Moskva som bevis på dess vetenskapliga förmåga. Godkännandet kommer efter mindre än två månader av mänskliga tester. Utvecklingen banar vägen för massa vaccinering av den ryska befolkningen. Det sista stadiet av kliniska prövningar för att testa säkerhet och effekt är ännu inte klart.

Putins dotter har vaccinerats

Den hastighet med vilken Ryssland utvecklar sitt vaccin visar dess beslutsamhet att vinna den globala kampen för en effektiv produkt. Den har dock väckt oro för att det kan lägga nationell prestige före sund vetenskap och säkerhet. Putin talade vid ett regeringsmöte på statlig tv och sa att vaccinet, utvecklat av Moskva Gamaleya Institute, var säkert och att det till och med hade administrerats till en av hans döttrar. “Jag vet att det fungerar ganska effektivt, bildar stark immunitet och jag upprepar att det har klarat alla nödvändiga kontroller,” sade Putin.

 

Ökande misstro till regeringen

Sådana studier som kräver en viss frekvens av deltagare för att observera vaccinets effekt, anses normalt vara väsentliga för ett vaccin för att få godkännande är ännu inte klart. Tillsynsmyndigheter runt om i världen har insisterat på att racet till att utveckla COVID-19 vacciner inte kommer att äventyra säkerheten. Men nyligen genomförda undersökningar visar ökande misstro till regeringarnas ansträngningar att snabbt producera ett coronavaccin. Ryska sjukvårdsarbetare som behandlar patienter med COVID-19 kommer att erbjudas chansen att frivilligt vaccineras strax efter vaccinets godkännande, berättade en källa till Reuters förra månaden. Mer än 100 möjliga vacciner utvecklas runt om i världen för att försöka stoppa COVID-19-pandemin. Åtminstone fyra är i slutliga mänskliga fas III-studier, enligt WHO: s data.

 

Källa: www.reuters.com