Regeringar i EU har skadeståndsavtal om coronavaccin

Europeiska regeringar skadeståndsavtal om coronavaccin

Regeringar i EU har skadeståndsavtal om coronavaccin

Europeiska regeringar kommer att betala skadeståndskrav över en bestämd gräns enligt en överenskommelse med AstraZeneca. Avtalet gäller om deras coronavaccin skulle ge biverkningar. Andra villkor gäller för överenskommelsen med vaccintillverkaren Sanofi, berättade en EU-tjänsteman till Reuters. Affären återspeglar olika strategier av två av världens främsta läkemedelsproducenter för att skydda sig själva för eventuella coronavaccin skadestånd.

Olika avtal beroende på vaccinpriset

AstraZeneca har säkrat Europeiska unionens stöd i ett konfidentiellt avtal som återspeglar det lägre pris deras coronavaccin kostar. “Om ett företag ber om ett högre pris ger vi inte samma villkor”, sa en EU-tjänstemannen, som var inblandad i samtalen men vägrade att identifieras eftersom kontrakten är konfidentiella. Oväntade biverkningar efter godkända läkemedel är sällsynta, men den hastighet med vilken ett coronavaccin bedrivs ökar riskerna för oförutsedda förhållanden.

Europeiska regeringar skadeståndsavtal om coronavaccin

En tillverkare har ingen ansvarsfrihet

Affären med AstraZeneca, som flyttar en del av riskerna med leveransen av ett vaccin till skattebetalarna, slöts i augusti och dess ansvarsklausuler har inte tidigare rapporterats. Enligt affären skulle AstraZeneca bara betala rättsliga kostnader upp till en viss tröskel, sade tjänstemannen och avböjde att utarbeta hur kostnaderna skulle delas med enskilda europeiska regeringar eller taket. Det finansiella skyddet skulle täcka både juridiska kostnader och potentiell ersättning, vilket är sällsynt men potentiellt ett mycket större utlägg om något går fel. I utbyte mot det högre priset som betalats för vaccinet fick den franska läkemedelsproducenten Sanofi som arbetar med GlaxoSmithKline som partner, inget ansvarsfrihet. Talmän för AstraZeneca, Sanofi och Europeiska kommissionen nekade att kommentera detaljerna i affären.

 

 

Källa:www.reuters.com