Regeringen ersätter för coronavaccin biverkningar

Regeringen ersätter för coronavaccin biverkningar

Regeringen ersätter för coronavaccin biverkningar

Alla som vaccineras mot covid-19 i Sverige garanteras ersättning vid eventuella biverkningar, oavsett om vaccinet ingår i läkemedelsförsäkringen eller inte. Det beslutar regeringen vid ett extrainsatt regeringssammanträde under torsdagen, uppger socialminister Lena Hallengren (S) för TT. Överenskommelsen ska omfatta läkemedel för vaccin mot covid-19 som inte redan ingår i Läkemedelsförsäkringen, och ska gälla fram tills att en ny lag finns på plats.

För att ett läkemedel eller vaccin ska täckas av Läkemedelsförsäkringen krävs att produkten är godkänd av Läkemedelsverket, som är den myndighet i Sverige som ansvarar för godkännandet av alla läkemedel och vacciner.

Läs även:Farliga coronavaccin biverkningar samlas i register

Möjligt att använda alla vacciner

Bakgrunden är att det amerikanska företaget Moderna, vars vaccin godkänts inom EU, inte ingår i den svenska läkemedelsförsäkringen. “Jag vill understryka att vi inte gör detta för att vi är särskilt oroliga för just detta vaccin. Det handlar om att vi vill kunna använda alla de vaccin som vi har avtalat med och som uppfyller kraven på godkännande, säger socialminister Lena Hallengren.

Läs även: Se upp för coronavaccin bedragare

500 000 har vaccinerats

Omkring 500 000 har vaccinerats mot covid-19 i Sverige, uppger Folkhälsomyndigheten. Folkhälsomyndigheten skriver att det inte finns statistik per region men att det inte har kommit in några rapporter om problem med att genomföra vaccinationerna.

Läs även:4 vanliga myter om coronavaccin

250 000 väntas vaccineras i veckan

När Sveriges vaccinering kommer i gång på allvar väntas upp mot 250 000 personer vaccineras varje vecka. Lösningar som att extraanställa pensionerad vårdpersonal och att använda sig av idrottshallar diskuteras av flera regioner, säger Emma Spak på SKR, Sveriges kommuner och regioner, till SR Ekot.Andra förslag är att använda sig av privata vaccinationscentraler och företagshälsovård.”Vi behöver en vältrimmad logistik. Alla tittar på olika sätt att lösa det här” säger Emma Spak.

Läs även:COVID-19 immunitet finns efter 6 månader

Stor ökning av vaccin leveranser

I takt med att fler vaccin mot covid-19 får godkänt och att redan godkända vaccin kan produceras i större volymer kommer Sverige se ett ”kraftigt ökat flöde” av leveranser. Det säger regeringens vaccinsamordnare Richard Bergström vid en pressträff. Längre fram under 2021 kommer Sverige att kunna ta emot en halv miljon doser i veckan, säger han. “Det betyder att vi kommer ha tillräckligt för att vaccinera de svenskar som vill fram till sommaren” säger han.

Läs även: Globalt labnätverk jämföra coronavacciner

Källor: www.regeringen.se   https://lff.se www.omni.se