Ryssland godkänner vaccin

Ryssland godkänner vaccin

Ryssland godkänner vaccin innan testerna är klara

Rysslands första potentiella COVID-19 vaccin kommer att vinna lokalt myndighetsgodkännande under första halvan av augusti samt kommer att administreras till  sjukvårdspersonal snart därefter, berättade en utvecklingskälla nära saken till Reuters. En statlig forskningsanläggning i Moskva – Gamaleya Institute – slutförde första fasen av mänskliga försök med det adenovirus baserade vaccinet denna månad och förväntas inleda storskaliga slut fas tester i augusti. Vaccinet kommer att vinna myndighetsgodkännande från myndigheterna i Ryssland innan testerna är klara, säger källan, och framhöll Moskvas beslutsamhet att vara det första landet i världen som godkänner ett vaccin till det snabba godkännandet. Uppgifter till Bloomberg förra veckan gjorde gällande att rysk elit inom politik och näringsliv redan fått tillgång till och testat vaccinet.

Ifrågasätter säkerheten

Den hastighet som Ryssland jobbar för att leverera vaccinet har fått vissa västerländska medier att ifrågasätta om Moskva ställer nationell prestige inför solid vetenskap och säkerhet.”godkännande kommer ske under de första två veckorna i augusti,” säger källan. “10 augusti är det förväntade datumet, men det kommer definitivt att vara före 15. augusti. Alla testresultat hittills är mycket positiva.” Källan tillade att ryska hälso- och sjukvårdspersonal som behandlar COVID-19-patienter kommer att erbjudas chansen att frivilligt vaccineras snart efter att vaccinet har fått godkännandet av lagstiftningen.

Förnekar att säkerheten äventyras

Presstjänsten från den ryska direktinvesteringsfonden (RDIF), som samordnar och finansierar Rysslands vaccinutvecklingsinsatser, avböjde att kommentera, men dess chef, Kirill Dmitriev, har förnekat att Rysslands vaccinutveckling äventyrar säkerheten.”Hälsodepartementet i Ryssland följer alla nödvändiga stränga förfaranden. Vi tar inga genvägar, ”sa Dmitriev under tisdagen. Dmitriev jämförde vad han sa var Rysslands framgång med att utveckla ett vaccin mot Sovjetunionens lansering av Sputnik 1, världens första satellit 1957. “Precis som Sputnik var resultatet av mycket begåvade ryska forskare … vår vaccinforskning baseras på arbetet från stora ryska forskare,” sade han.

Anklagade för cyberattacker

Storbritanniens National Cyber ​​Security Center sa den här månaden att hackare som stöds av den ryska staten försökte stjäla COVID-19 vaccin- och behandlingsforskning från akademiska och farmaceutiska institutioner runt om i världen. Anklagelsen har förnekats av Moskva. Mer än 100 möjliga vacciner utvecklas runt om i världen för att försöka stoppa COVID-19-pandemin. Åtminstone fyra är i slutliga mänskliga fas III-studier, enligt WHO-uppgifter, inklusive tre utvecklade i Kina och en i Storbritannien.

Källor: www.reuters.com  www.bloomberg.com