Ryssland mottagit order på 1 miljard vaccindoser

Ryssland mottagit order på 1 miljard vaccindoser

Endast 10% av testerna framgångsrika

Vaccinet, som kommer att kallas “Sputnik V” i hyllning till världens första satellit som sjösattes, har dock ännu inte slutfört sina slutliga tester. Söker Putin ett nytt Sputnik ögonblick när han godkänner coronavaccinet? Moskvas beslut att godkänna har väckt oro bland vissa experter. Endast cirka 10% av de kliniska testerna är framgångsrika och vissa forskare fruktar att Moskva kan sätta nationell prestige före säkerheten. Putin och andra tjänstemän har sagt att det är helt säkert. Presidenten sa att en av hans döttrar hade tagit det som volontär och kände sig bra efteråt. Forskare frågar: Utan försöksstatistisk, hur kan vi lita på Rysslands coronavaccin?”Jag vet att det fungerar ganska effektivt, bildar stark immunitet och jag upprepar att det har klarat alla nödvändiga kontroller,” sade Putin på ett regeringsmöte.

Ryssland mottagit order på 1 miljard vaccindoser

Samma grund som vaccinet mot ebola

Den ryska företagsgruppen Sistema har sagt att man räknar med att sätta vaccinet i massproduktion i slutet av året. Regeringstjänstemän har sagt att det kommer att administreras till medicinsk personal och sedan till lärare på frivillig basis i slutet av denna månad eller i början av september. Massvaccinering i Ryssland förväntas starta i oktober. Vaccinet administreras i två doser och består av ett adenovirus som kommer in i mänskliga celler och ger ett immunsvar. Plattformen som användes för vaccinet utvecklades av ryska forskare under två decennier och har bildat grunden för flera vacciner tidigare, inklusive de mot Ebola. Myndigheterna hoppas att den kommer att göra det möjligt för den ryska ekonomin, som har blivit misshandlad av viruset, att återgå till full kapacitet.

 

Ryssland mottagit order på 1 miljard vaccindoser

Kirill Dmitriev, chef för Rysslands suveräna förmögenhetsfond, sa att Ryssland mottagit order på 1 miljard vaccindoser från utlandet. Han sa att vaccinet också förväntas produceras i Brasilien. Dmitriev sa även att vaccintester förväntas starta snart i Förenade Arabemiraten och Filippinerna. Den filippinska presidenten Rodrigo Duterte har sagt att han är villig att delta i testerna. Godkännandet av hälsoministeriet kommer innan ett större försök påbörjats med tusentals deltagare, ofta känd som en fas III-studie. Sådana försök, som kräver att en viss andel av deltagarna smittas av viruset. För att på så sätt observera vaccinets effekt och anses normalt vara väsentligt för ett vaccin för att få ett godkännande av lagstiftningen.

Uppmanas att skjuta upp godkännandet

Den Moskva-baserade Association of Clinical Trials Organisations (ACTO), ett handelsorgan som representerar världens främsta läkemedelsproducenter i Ryssland, uppmanade denna vecka ministeriet att skjuta upp godkännandet tills de slutliga testerna har slutförts. I ett brev till ministeriet sa de att det fanns stora risker med ett läkemedel innan slutgiltiga tester är färdiga “Det är under den här fasen som de viktigaste bevisen för ett vaccins effekt samlas in samt information om biverkningar som kan förekomma hos vissa grupper av patienter: personer med försvagad immunitet, personer med underliggande sjukdomar och så vidare,” sade det.

 

Viktigt med ett säkert vaccin

Vissa internationella experter har också ifrågasatt hur snabbt Ryssland godkände sitt vaccin. “Normalt behöver du ett stort antal människor som ska testas innan du godkänner ett vaccin,” sade Peter Kremsner från universitetssjukhuset i Tuebingen, Tyskland och testar för närvarande CureVacs COVID-19-vaccin i mänskliga tester.”I det avseendet tycker jag att det är hänsynslöst att göra det (godkänna det) om massor av människor  ännu inte har testats. “Den amerikanska hälsosekreteraren Alex Azar ifrågasatte Rysslands tillkännagivande och sa att säkerheten var av avgörande betydelse och att slutgiltiga tester var viktiga. Han sa att USA var på väg mot ett effektivt vaccin i slutet av året, med sex potentiella kandidater under utveckling.”Poängen är att inte att vara först med ett vaccin. Poängen är att ha ett vaccin som är säkert och effektivt, ”sade Azar på ABC News: s program” Good Morning America ”.

 

Källa: www.reuters.com