Se upp för coronavaccin bedragare

Se upp för coronavaccin bedragareSe upp för coronavaccin bedragare

Se upp för coronavaccin bedragare

Polisen varnar för bedrägeriförsök över telefon, där coronavaccin bedragare utger sig för att ringa från Folkhälsomyndigheten. Bedragarna erbjuder tidsbokning för vaccinering. Målet är att komma över offrens bankdosa eller mobilt bank-id, som sägs behövas för att boka tiden.

Läs även:3 coronavaccin frågor inför 2021

Polisen:Lägg på luren

Folkhälsomyndigheten har tidigare varnat för denna typ av bedrägerier efter rapporter om att flera personer, främst äldre, har drabbats. Polisen skriver på sin Facebooksida att den som blir uppringd och känner sig stressad eller pressad av den som ringer direkt ska lägga på luren. Detsamma gäller om samtalet känns konstigt eller oväntat. “Du kan också ta stöd av släkt eller vänner om du känner dig osäker på hur du bokar tid för vaccination”, skriver polisen, och uppmanar till vaksamhet.

Läs även: Även med ett coronavaccin är 3 saker viktiga

FHM ringer aldrig och begär bank-id

Folkhälsomyndigheten påpekar att myndigheten aldrig ringer upp allmänheten med uppmaningar om att identifiera sig med bank-id. “Pandemin gör det så mycket enklare att vilseleda människor” varnar Jan Olsson, bedrägeriexpert vid polisen. “Vi har sett att bedragare använder sig av pandemin och människors törst efter information” tillade han även. Det är något som också syns i statistiken. Hittills i år har anmälningarna om bedrägerier via internet, så kallat nätfiske, ökat med över 700 procent jämfört med i fjol, enligt Olsson.

Läs även:Farliga coronavaccin biverkningar samlas i register

Klicka inte på länkar i sms

Regeringen skickade ut ett meddelande i december som det i förväg annonserade att det var planerat. Enligt Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen finns det fördelar i att regeringen annonserar ut att det ska komma ett sms “Det kan minska oron. Vi människor tycker inte om överraskningar. Man ska generellt ändå vara misstänksam när man får sms från myndigheter, råder polisen Jan Olsson. “Kontrollera vad det finns för information på deras ordinarie hemsidor och klicka inte på några länkar” säger han.

Läs även:Akutläkarnas hälsa påverkas av pandemin

Bedragare försöker ta sig in i bostäder

I Bergslagen har bedragare försökt ta sig in i äldres bostäder med löfte om vaccinering mot covid-19.  “Äldre personer blir uppringda av personer som säger sig jobba för hemtjänsten” säger Olga Korpela som är befäl i polisregion Bergslagen. De uppger att en läkare ska följa med under besöket. “Vi vill naturligtvis göra folk uppmärksamma på att det här sker. Någon ringer och försöker utge sig för att vara nått som de inte är, så man ser upp med det. Det här är inte ett sätt som vården använder för att ta kontakt med dem som behöver vaccineras, tillägger Olga Korpela vid polisen. Polisen känner inte till att bedragarna har lyckats ta sig in till någon av de uppringda personer.– Generellt handlar det om att ta sig in och hitta någonting man vill stjäla eller få med sig bankomatkort med kod, säger Korpela.

Läs även:Unga festsugna bakom ny våg COVID-19

Våg av brott mot äldre

Polisen i andra delar av landet har under de senaste dagarna slagit larm om brottslingar som riktar in sig på äldre. Flera äldre kvinnor i Skåne har lurats eller tvingats till att lämna ifrån sig bankkort och smycken till personer som ringt och senare dykt upp utanför deras bostäder. I Göteborg har en kvinna i 95-årsåldern uppmanats att lämna ut sitt bankkort och kod till en man som ringt henne och utgett sig för att ringa från banken.

Läs även:COVID-19 patienter utvecklar psykisk ohälsa

Coronaviruset och polisen

Händelseutvecklingen kring coronaviruset innebär en utmanande situation och en osäker lägesbild som förändras kontinuerligt. I Polismyndighetens uppdrag ligger det att upprätthålla allmän ordning och säkerhet och se till att allmänheten får skydd. I det ingår också att se till att allmänheten följer de lagar och förordningar som har beslutats för att förhindra smittspridning i samhället. Polismyndigheten arbetar för ett tryggt och säkert Sverige och har en stor vana att hantera komplexa situationer och kriser. Med fokus på  huvuduppdraget: att säkerställa människors trygghet och säkerhet, arbetar polisen kontinuerligt med brottsbekämpande arbete för att landets medborgare ska känna sig så trygga som möjligt.

Läs även:Kvinnor ser allvarligare på COVID-19 än män

 

Källor: www.polisen.se  www.svt.se www.aftonbladet.se www.svt.se