Stor framgång för Pfizers coronavaccin

Stor framgång för Pfizers coronavaccin

Stor framgång för Pfizers coronavaccin

Pfizer experimentella COVID-19-vaccin var mer än 90% effektivt enligt de första försöksresultaten, sade företaget under måndagen. En stor seger i kampen mot en pandemi som har dödat över en miljon människor och skakat om världens ekonomier. Experter välkomnade de första framgångsrika uppgifterna från ett storskaligt kliniskt test. En signal som visar att vacciner kan stoppa pandemin, även om massvaccineringen som behöver godkännande från lag, inte kommer att ske i år.

Stor framgång för Pfizers coronavaccin

 

50 miljoner doser i år

Pfizer och dess tyska partner BioNTech sa att de hittills inte hittat några allvarliga säkerhetsproblem och förväntade sig att söka tillstånd från USA för akut användning av vaccinet.  Vilket höjer möjligheten till ett lagstiftningsbeslut så tidigt som redan i december. Om de beviljas uppskattar företagen att de kan rulla ut upp till 50 miljoner doser i år. Det är tillräckligt för att skydda 25 miljoner människor och producera upp till 1,3 miljarder ytterligare doser 2021. “Idag är en fantastisk dag för vetenskap och mänsklighet,” sa Albert Bourla, Pfizers styrelseordförande och verkställande direktör. “Vi når denna kritiska milstolpe i vårt vaccinutvecklingsprogram i en tid då världen behöver det mest med infektionshastigheter som sätter nya rekord, sjukhus närmar sig överkapacitet och ekonomier som kämpar för att öppna igen.”

Skyddsåtgärder behövs trots coronavaccin

Experter varnade för att de fortfarande behövde se fullständiga försöksdata, som ännu inte har granskats av kollegor eller publicerats i en medicinsk tidskrift, men de preliminära resultaten såg uppmuntrande ut hittills. Det finns fortfarande många frågor kring vaccinet, till exempel hur effektivt det är för utsatta grupper och hur länge det kommer att ge immunitet, och det ”nya normala” för social distansering och ansiktsmasker ser ut att förbli under överskådlig framtid. BioNTechs verkställande direktör Ugur Sahin sa till Reuters att han var optimistisk att vaccineringens effekt av vaccinet skulle pågå i ett år men det var ännu inte säkert. Biden säger att processen för godkännande av vaccin måste styras av vetenskapen. Potentiellt godkännande av Pfizer-vaccin är fortfarande flera veckor bort. Coronavaccinet ändrar inte det faktum att ansiktsmasker, social distansering och andra skyddsåtgärder behövas långt in på nästa år.

 

 

Källa:www.reuters.com