Pfizers vaccin ger ett kraftfullt antikroppssvar

vaccin ger ett kraftfullt antikroppssvar

Pfizers vaccin ger ett kraftfullt antikroppssvar

Pfizers vaccin ger ett kraftfullt antikroppssvar meddelar forskare. Studien gjord i England visade även att förtroendet för vacciner var högt. Undersökning visade att 87,9% av personer över 80 år testade positiva för antikroppar efter två doser av Pfizer-BioNTech-vaccinet, vilket ökade till 95,5% för dem under 60 år och 100% hos de under 30 år.

Läs även:200 miljoner doser vaccin har administrerats


Starkt T-cellskydd

“Även om det är en viss nedgång i positivitet med åldern, i alla åldrar, får vi mycket bra svar på två doser av vaccinet,” sa Paul Elliott, ordförande i epidemiologi och folkhälsovetenskap vid Imperial College London. Antikroppsnivåer är bara en del av immunitetsbilden, men vaccinet visade också generera starkt T-cellskydd. Nästan 95% av under 30-åren testade positivt för antikroppar 21 dagar efter en dos, men detta föll i äldre grupper.

Läs även:5 vacciner som väntar på EU godkännande


Ökat dos intervallen

Storbritannien har utökat tiden mellan doser till 12 veckor, även om Pfizer har varnat för att den bara har data för klinisk effekt med ett mellanrum på tre veckor mellan doserna.

Läs även:Allergi och coronavaccin-Det här vet vi 2021


92% planerar att vaccineras

Över 154 000 deltagare deltog i Imperials hemövervakningsstudie för COVID-19-antikroppar. Studien övervakar antikroppsnivåer från naturlig infektion såväl som bland de vaccinerade, mellan januari. 26 och feb. 8. Undersökningen undersökte också förtroendet för vacciner och visade att det var högt, med 92% som hade accepterat eller planerat att acceptera ett vaccinerbjudande.

Läs även:Flera länder inför ett vaccinationsintyg 2021


Vill testa vaccin mot nya mutationer

De är också i samtal med tillsynsmyndigheter om att testa ett vaccin modifierat för att skydda specifikt mot den mycket överförbara nya varianten som finns i Sydafrika och på andra håll.

Läs även:4 vanliga myter om coronavaccin


Tror vaccinet fungerar mot muationer

Pfizer tror att deras nuvarande vaccin som ges i två doser kommer att fungera mot den sydafrikanska varianten liksom en som finns i Storbritannien och på andra håll. Men studierna gör det möjligt för vaccinproducenterna att förbereda sig om och när mer skydd är nödvändigt, sa de.

Läs även:Coronavaccin gav bra resultat hos äldre


Kan vara aktuellt med tilläggsdoser

“Graden av mutationer i det nuvarande viruset är högre än förväntat”, säger Pfizer chefen Mikael Dolsten i en intervju. ”Det är en rimlig sannolikhet att vi skulle få regelbundna booster. Och för potenta vacciner kan det vara så att du behöver göra en stambyte varannan år, men inte nödvändigtvis varje år. ” Han tror att en tredje dos av deras vaccin kommer att skapa ett liknande eller bättre svar än den andra dosen, och kan vara det logiska nästa steget för att hålla sig före cirkulerande varianter.

Läs även:Även med ett coronavaccin är 3 saker viktiga


Testar en tredje dos

I det första steget av  studien kommer en tredje dos på 30 mikrogram att ges till så många som 144 personer som fick vaccinet för 6 till 12 månader sedan i den ursprungliga fas I-säkerhetsstudien. Förutsatt att godkännande från myndigheten skulle ett redesignat vaccin också testas, både som en boosterdos hos personer som har vaccinerats och hos personer som ännu inte hade fått vaccinet, sa Dolsten. Pfizers Dolsten sa även att mRNA-vacciner som Pfizer och BioNTech skapar ett kraftfullt svar. Men immunsvaret kan avta med tiden.

Läs även:Steroidläkemedel ger 20% mindre dödsrisk


Testar försvar mot nya mutationer

Försöket skulle inte försöka mäta effekten av vaccinet som deras stora fas III-studie förra året. Istället skulle det mäta antikroppssvaret och studera om blod från mottagare kan neutralisera de nya coronavirusvarianterna, liksom säkerheten för en tredje dos. “Vi tror att vårt vaccin är starkt aktivt mot alla stammar”, sa Dolsten och noterade att företagen “vill vara beredda på alla alternativ och vara datadrivna – ledda av vetenskap.”

Läs även: Vissa blodgrupper skyddar mot COVID-19


Tester med barn ska inledas

Pfizer och BioNTech sa också att de förväntade sig att påbörja ytterligare studier på barn mellan fem och 11 år under de kommande månaderna och hos barn yngre än fem senare 2021. De planerar också studier för att ytterligare utvärdera vaccinet hos personer med nedsatt immunförsvar.

Läs även:Vanligare med snabba antigentester

 

Källa: www.reuters.com(1) www.reuters.com(2)