Vaccin möjligt i november säger Trump

Vaccin möjligt i november säger Trump

Trump säger att coronavaccin är möjligt före 3 november

USA: s president Donald Trump säger att det är möjligt med ett vaccin mot coronaviruset före amerikanska presidentvalet  den 3 november. Hans egna hälsoexperter i Vita huset har en mindre optimistisk syn. Trump fick frågan i ett radioprogram när ett vaccin kan vara klart och svarade: “innan slutet av året eller tidigare än så.” Han fick även frågan om coronavaccinet kommer tidigare än 3 november och då svarade han “…runt den tiden”. På frågan om det skulle hjälpa honom i valet sa han: ”Det skulle inte skada. Men jag gör det, inte för valet; Jag vill rädda många liv. ”

Förnekar att vaccinutvecklingen är politisk

Trump som kandiderar till omval mitt i en ekonomi som är lamslagen av nedstängningar, vill att skolor ska öppna och att saker ska “tillbaka till det normala”. Antal dödsfall är i genomsnitt 1000/dag just nu i USA. Dr Anthony Fauci, amerikanska myndigheternas expert på infektionssjukdomar, har en mer konservativ syn, i en Reuters-intervju och sa att det kan finnas en indikation på att till årets slut finns ett vaccin som fungerar och är säkert. Hälsominister Alex Azar förnekar att drivet för ett vaccin är politiskt. Han sa även att han skulle ta ett vaccin mot coronaviruset som godkänts av det amerikanska läkemedelsverket.

Expertpanel för att säkerställa kvalitén

Demokraterna i representanthuset införde på torsdagen en lagstiftning som skulle kräva att livsmedelsverket konsulterar en expertpanel för att säkerställa att ett vaccin inte stressas fram. Panelen består av experter från akademi, industri och myndigheter. Även om ett snabbt vaccin är viktigt, sade kongressledamoten Raja Krishnamoorthi, “är det ännu viktigare att kvalitet inte offras för hastigheten vid testningen och utvärderingen av något vaccin.”

Källa: www.reuters.com