Vaccin till de som vill sommaren 2021

Vaccin till de som vill sommaren 2021

Vaccin till de som vill sommaren 2021

Alla svenskar som vill kommer att kunna vaccinera sig mot covid-19 före midsommar. Den bedömningen gör den svenska vaccinsamordnaren Richard Bergström. “Jag kan inte säga när vi når flockimmunitet, det får du fråga epidemiologer om. Men jag är övertygad om att hela Sveriges befolkning kommer att ha erbjudits vaccin innan midsommar, säger han.

Läs även: Så ordineras de olika COVID-19 vaccinerna

Flockimmunitet i september

Vaccinationerna mot covid-19 är redan i full gång i stor skala i länder som USA, Storbritannien och Israel. EU ligger däremot flera månader efter, enligt siffror från analysföretaget Airfinity, som Svenska Dagbladet har tagit del av. Företaget bedömer att Sverige inte kommer att nå flockimmunitet, då 70 procent av befolkningen har vaccinerats, förrän i september.

Läs även:3 coronavaccin frågor inför 2021

5 vacciner under våren 2021

Om allt går som planerat finns det under våren fem vaccin tillgängliga i Sverige. Vaccineringen med Pfizers och Biontechs vaccin startade den 27 december, bara fyra dagar efter det att det hade godkänts av EU:s läkemedelsmyndighet.

Läs även: 4 vanliga myter om coronavaccin

Flera andra coronavacciner utvecklas

Johnson & Johnson

USA läkemedelsproducenten Johnson & Johnson planerar att leverera försöksuppgifter i januari och lägga upp dem för ett USA tillstånd i februari om deras vaccin är effektivt. Det minskade antal personer för sin kliniska prövning till 40 000 volontärer från 60 000 den 9 december. För att potentiellt snabba på resultaten som är knutna till hur fort deltagarna smittas.

Novavax

USA företaget Novavax driver en försök i sena skede i Storbritannien med uppgifter som förfaller under första kvartalet 2021. Det räknar med att inleda ett storskalig test i USA denna månad.

Läs även: Coronavaccin blir kostnadsfritt i Sverige

Kina har vaccinerat sedan sommaren

Även om Pfizers vaccin var det första som rullades ut efter publicering av fullständiga fas III-försöksdata, har Ryssland och Kina vaccinerat sina medborgare i flera månader med flera olika vacciner som fortfarande genomgår försök i sen fas. Kina lanserade ett nödanvändningsprogram i juli riktat till viktiga arbetare och andra med hög risk för infektion. De hade vaccinerat ungefär en miljon människor i mitten av november med minst tre doser. Ett som utvecklats av den statligt stödda China National Biotec Group (CNBG) och en av Sinovac Biotech.

Läs även:Coronavaccin gav bra resultat hos äldre

Ryssland var tidiga med ett vaccin

Ryssland sa den 24 november att deras Sputnik V-vaccin, utvecklat av Gamaleya Institute, var 91,4% effektivt baserat på mellan försöksresultat. Det startade vaccinationer i augusti. Indien planerar att göra 300 miljoner doser av Sputnik V nästa år och Argentina har gett grönt ljus för akut användning av vaccinet, med cirka 300 000 doser som anlände till landet i december. Förenade Arabemiraten sade emellertid att ett av CNBG-vaccinerna var 86% effektivt baserat på resultat från försök i sent stadium i den arabiska staten Gulf.

Läs även: Astrazeneca ska inte gå med vinst på coronavaccin

Källor:www.omni.se www.reuters.com