Vaccin

Vaccin


Att utveckla ett vaccin

Att ta fram vaccin och läkemedel är en process som sker i flera steg som vanligtvis tar flera år för att kunna garantera säkerhet och effektivitet. Lågt räknat brukar processen att ta fram ett säkert och effektivt vaccin uppskattas till ett år. Flera nationella myndigheter, som Europeiska läkemedelsmyndigheten(EMA) och U.S. Food and Drug Administration(FDA) väntas godkänna nödanvändning av coronavaccin 2020.

Forskning och framsteg


I mars 2020 var åtminstone ett hundratal aktörer inom läkemedelsindustrin, bioteknisk industri och forskarsamhället involverade i utveckling av vaccin eller läkemedel mot covid-19. Världshälsoorganisationen (WHO), Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA), U.S. Food and Drug Administration (FDA) och den kinesiska regeringen koordinerade med forskare inom akademin och industrin för att snabba på utvecklingen av vacciner, antivirala medel och monoklonala antikroppar.


Gemensamma medicinska åtgärder

I mars 2020 instiftade stiftelsen Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) en internationell fond för framtagandet av ett vaccin mot covid-19, med målet att samla in två miljarder amerikanska dollar för forskning och utveckling av ett vaccin. Man sade sig också vara redo att investera 100 miljoner amerikanska dollar i framtagandet av ett vaccin i flera länder. Flera existerande antivirala medel undersöktes också för att se om de kunde användas för att lindra eller bota covid-19.Världshälsoorganisationen började i mars utvärdera vilken effekt behandling med fyra existerande antivirala läkemedel hade på tusentals personer smittade med covid-19.


WHO: ÖVER 120 VACCINKANDIDATER


Moderna blev först med tester på människor

Det amerikanska bioteknikbolaget Moderna blev först ut med att börja testa en vaccinkandidat mot det nya coronaviruset på människor. Den 16 mars 2020 påbörjade bolaget en fas 1-studie med 45 friska, frivilliga vuxna personer. Den 7 maj meddelade Moderna att de har fått klartecken för att inleda fas 2-studier med 600 deltagare. Under sommaren genomfördes försök i fas 3, som omfattar storskaliga tester. Det är först efter fas 3-studien som resultaten visar att vaccinet verkligen kan skydda mot covid-19
Så här beskriver bolaget själva i en video hur deras vaccin fungerar: .


Vaccin redan 2020


EU sammarbete om coronavaccin

Richard Bergström Sveriges vaccinsamordnare är övertygad om att Sverige genom ett Eu-samarbete kommer få tillgång till vaccin när det finns tillgängligt. – Vi har gått ihop alla medlemsländer och förhandlar gemensamt med företagen och då förhandlar vi om volymer för Europa och det handlar om flera vacciner. Vi vet ju inte vilka som är bäst. Vi kommer behöva ha fler olika att välja på över tid. Det kanske är några vacciner första året och några vacciner andra året.