Vad vet vi om den nya coronavirus mutationen?

nya coronavirus mutationen

Vad vet vi om den nya coronavirus mutationen?

Allt arbete är i ett tidigt skede och det finns osäkerheter och en lång lista med obesvarade frågor. Det vi vet är att det skett förändringar i ytproteinet – vilket är nyckeln viruset använder för att låsa upp dörröppningen till kroppens celler. Virus muterar hela tiden och det är viktigt att hålla fokus på huruvida virusets beteende förändras COVID-19 tros ha muterat flera tusen gånger. Vad som väcker oro är att den här ny varianten men namnet “VUI 202012/01” att den snabbt ersätter den tidigare varianten av coronaviruset. Några av mutationerna som skett har visats sig öka virusets förmåga att infektera celler vilket skapar ett virus som lättare kan spridas.

Läs även:Fungerar coronavaccin mot det nya coronaviruset?

 

nya coronavirus mutationen

Finns den i Sverige?

Den muterade snabbsmittande virusvarianten har hittats i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten. Den smittade personen har rest från Storbritannien och anträffats i Sörmland. Personen insjuknade efter ankomsten,  säger Sigmar Mäkitalo, smittskyddsläkare i regionen, och tillägger att personen isolerat sig från det att hen kom fram. Enligt smittskyddsläkaren är det väldigt låg sannolikhet att andra smittats av den här personen. Personen testade positivt för covid-19 den 21 december, men det var inte förrän i dag myndigheterna fick besked om att det gällde den nya virusvarianten.

Läs även: Coronavaccin blir kostnadsfritt i Sverige

Hur mycket mer smittsam är den?

Det finns ingen “spikad” siffra för hur mycket mer smittsam varianten kan vara. Forskare har rapporterat siffror både mycket högre och mycket lägre än 70%. “Mängden bevis i det offentliga rummet är beklagligt otillräcklig för att dra starka eller fasta åsikter om huruvida viruset verkligen har ökat överföringen”, säger professor Jonathan Ball, en virolog vid University of Nottingham.

Läs även: Även med ett coronavaccin är 3 saker viktiga

Vart kommer det ifrån?

Man tror att varianten antingen uppstod hos en patient i Storbritannien eller har importerats från ett land med lägre förmåga att övervaka coronavirusmutationer. Varianten finns över hela Storbritannien, utom Nordirland, men den är starkt koncentrerad i London, Sydost och östra England. Fall på andra håll i landet verkar inte ha tagit fart. Statistik från Nextstrain, som har övervakat de genetiska koderna för virusproverna runt om i världen, tyder på att fall i Danmark och Australien har kommit från Storbritannien.  En liknande variant som har dykt upp i Sydafrika delar några av samma mutationer, men verkar inte vara relaterade till den här.

Läs även: Farliga coronavaccin biverkningar samlas i register

 

Har det hänt förut

Viruset som först upptäcktes i Wuhan, Kina, är inte detsamma som du hittar i de flesta hörn av världen. D614G-mutationen uppstod i Europa i februari och blev den globalt dominerande formen av viruset. En annan, kallad A222V, spridd över hela Europa och var kopplad till människors sommarlov i Spanien. En annan  mutation – en H69 / V70-radering, där en liten del av spetsen avlägsnas – har dykt upp flera gånger tidigare, inklusive i infekterade minkar.

Läs även: Bill Gates donerar ytterligare 2.1 miljarder till coronavaccin

Kommer vaccinerna att fungera mot den nya varianten?

Nästan säkert ja, eller åtminstone för tillfället. Alla tre ledande vacciner utvecklar ett immunsvar mot det befintliga ytpoteinet. Vacciner tränar immunförsvaret för att attackera flera olika delar av viruset, så även om en del har muterat, bör vaccinerna fortfarande fungera. “Men om vi låter det lägga till fler mutationer, så börjar man oroa sig”, säger Proffesor Ravi Gupta från University of Cambridge. Denna variant är bara den senaste som visar att viruset fortsätter att anpassa sig eftersom det smittar fler och fler av oss. Det skulle kunna uppstå en situation som liknar influensa, där vaccinerna måste uppdateras regelbundet. Lyckligtvis är vaccinerna vi har väldigt lätta att justera.

Läs även: Coronavaccin gav bra resultat hos äldre

Vaccintillverkarna förväntar sig ett effektivt vaccin

WHO har anordnat ett möte för medlemmar för att diskutera strategier för att motverka den nya mer infektiös variant av coronaviruset som uppstått i Storbritannien. Åtminstone fyra läkemedelsproducenter förväntar sig att deras COVID-19-vacciner kommer att vara effektiva mot den nya snabbt spridande varianten och utför tester som ska ge bekräftelse inom några veckor. Mutationen som kallas B.1.1.7-släkten kan vara upp till 70% mer smittsam och mer bekymrad för barn. I händelse av att varianten ger vaccinutvecklare en oväntad utmaning, är en fördelen med Pfizer och BioNTechs mRNA-vaccin att forskare snabbt kan omforma genetiskt material i bilden för att matcha det för det muterade proteinet, medan modifiering av traditionella vacciner skulle kräva extra steg.

Läs även: Vanligt läkemedel testas för COVID-19

 

Källor: www.bbc.com www.svt.se www.reuters.com