Vanligare med snabba antigentester

Vanligare med snabba antigentester

Vanligare med snabba antigentester

Många länder vänder sig till snabbare, billigare men mindre exakta tester för att undvika förseningar och brister för kunna diagnostisera och spåra de smittade snabbt. Tyskland, där coronainfektioner nått totalt 329 453, har säkrat 9 miljoner antigentester som kostar cirka 50 SEK styck och kan leverera resultat på några minuter. Tysklands Robert Koch Institute (RKI) rekommenderar nu antigentester för att komplettera befintliga molekylära PCR-test, som har blivit standarden. PCR-tester används för bedömning av aktiva infektioner men har överväldigat laboratorier samt överträffar tillverkarnas produktionskapacitet.

Läs även:Testa COVID-19 antikroppar och virus tillsammans

Vanligare med snabba antigentester

Används i resebranschen

Antigentester har redan fått dragkraft i resebranschen. Det italienska flygbolaget Alitalia erbjuder flyg från Rom till Milano exklusivt för passagerare med negativa tester och Tysklands Lufthansa har meddelat liknande testplaner. USA och Kanada köper också miljontals tester, liksom Italien, vars senaste anbud på 5 miljoner tester lockade erbjudanden från 35 företag. Schweiz, där nya COVID-19-fall är på rekordnivåer, överväger att lägga till testerna i sin landsomfattande screeningstrategi.

Läs även:Stor skillnad mellan antikroppstester

De mest använda testerna

  •  PCR-tester(polymeraskedjereaktion) upptäcker genetiskt material i viruset och kräver en prov från svalget. Används för att upptäcka aktiva COVID-19 infektioner
  • Antigentest detekterar proteiner på virusets yta, används för att upptäcka aktiva COVID-19 infektioner. Ger fler falskt negativa svar än PCR-test
  • Antikroppstest upptäcker antikroppar som kroppen producerar som svar på en infektion, kan hjälpa till att berätta om någon har haft COVID-19 tidigare.

Läs även:Nytt antikroppstest mäter graden immunitet

Många företag lanserar antigentest

Siemens Healthineers, som på onsdagen tillkännagav lanseringen av ett snabbt antigen-testpaket i Europa som kan leverera resultat på 15 minuter, sade att volymerna av sådana diagnostiska tester som cirkuleras globalt nu är “vid gränserna” för vad tillverkare kan leverera. Rivaler, inklusive Abbott Laboratories och Becton Dickinson, erbjuder också många COVID-19 diagnostiska tester, med fler och fler företag som hoppar in. Den schweiziska diagnostiktillverkaren Roche tillkännagav planer på tisdag att lansera ett nytt antigentest i slutet av året.

Läs även:Antikroppsmedicin i kampen mot COVID-19

Källa: www.reuters.com