Växtbaserat vaccin utvecklas

Växtbaserat vaccin utvecklas

Växter för att utveckla vacciner i 20 år

Medicago Inc har använt växter för att utveckla potentiella vacciner i mer än två decennier, nu ska ett växtbaserat vaccin utvecklas mot COVID-19. Ett nytt partnerskap med läkemedelstillverkaren GlaxoSmithKline kommer att sätta den oprövade tekniken på prov mot coronaviruset samt sätter den kanadensiska biotekniken i rampljuset. Det Quebec City-baserade företaget doserade de första människorna med sitt experimentella COVID-19 vaccin på måndagen, vilket gör det till en av 23 kandidater som har nått fas 1 i kliniska prövningar i loppet för att bromsa pandemin, enligt WHO.

Läs även:Globalt labnätverk jämföra coronavacciner

Använder växt från Australien

Medicago, som stöds av stora investerare som Mitsubishi, Tanabe Pharma och Philip Morris gjorde förra veckan ett avtal med GlaxoSmithKline.”Det är en stor sak för ett företag som vårt, jag var tvungen att övertyga dem om robustheten i vår teknik,” sade verkställande direktör Bruce Clark om anläggningsplattformen, som ännu inte har producerat ett godkänt vaccin. “Det är en riktigt vattenskiljare för oss…”. Medicago förlitar sig på en australisk växt som är en nära släkting till tobak, känd som nicotiana benthamiana, nu används den när ett Växtbaserat vaccin utvecklas. Växten har ett försvagat immunsystem som gör att den enkelt kan vara värd för genetiskt material och utveckla partiklar som härmar ett virus. Som Clark uttryckte det i en intervju fungerar växterna som ”bioreaktorer” som kan skörda material av klinisk kvalitet på några veckor.

Läs även:Steroidläkemedel ger 20% mindre dödsrisk

Tester visar bra resultat

Den kanadensiska studien av Medicagos Covid-19 kandidat kommer att involvera 180 friska patienter i åldrarna 18 till 55 år, och kommer att testa olika doser av vaccinet enbart och i kombination med två olika hjälpmedel: en från Glaxo och en annan från Dynavax Technologies Corp. Pre-kliniska resultat av sin vaccinkandidat både med och utan booster visade en hög nivå av neutraliserande antikroppar efter en enda dos, enligt företaget. Om studien i ett tidigt skede skulle bli framgångsrik, syftar Medicago till att delta i senare steg i oktober och tillverka 100 miljoner doser i slutet av 2021.

Läs även:WHO-Pandemin drivs av unga symptomfria

Är en liten vaccinspelare

Medicago, liksom många företag bakom de 160 coronavaccin som för närvarande håller på att utvecklas, försöker få investerarnas förtroende genom att validera sina nya plattformar mitt i pandemin. Det är “på en gång spännande och extremt frustrerande” att vara en liten vaccinspelare som strävar efter att tas på allvar, sa Clark. ”Om vi ​​ska visa världen hur detta fungerar måste vi ta oss an COVID-19. Skepsisen för ny teknik finns. Växtskepsisen är där. ”

Läs även:Goda resultat för antikroppsmedicin

Framställer ett säsongsinfluensavaccin

Medicago lanserades 1999 genom ett partnerskap mellan Kanadas jordbruksavdelning och Laval University. Efter att ha fokuserat på den angränsande tobaksanläggningen blev Medicago offentlig under 2006. År 2009 började man använda tekniken för att utveckla ett vaccin för att motverka H1N1-pandemin. 2013 gjordes Medicago privat av Mitsubishi, Tanabe Pharma och Philip Morris. Clark, som har tillbringat sin karriär i en rad stora läkemedelsföretag inklusive GlaxoSmithKline och Sanofi, var vice ordförande på Philip Morris när förvärvet skedde. Han har hjälpt företaget att framställa ett säsongsinfluensavaccin genom kliniska studier i sen fas. Det programmet granskas för närvarande av kanadensiska hälsomyndigheter.

Läs även:Coronavaccin till utvecklingsländer en utmaning

Även andra vacciner använder oprövad teknik

Medicago är inte ensam om att driva en växtbaserad strategi för coronaviruset. Cigaretttillverkaren British American Tobacco Plc har arbetat med ett liknande vaccin genom sitt biotekniska dotterbolag Kentucky BioProcessing. Medicago ser sig vara inför en liknande utmaning som högprofilerade vaccinstillverkaren Moderna Inc, Pfizer Inc och Sanofi, som förlitar sig på så kallad MRNA-teknik för att få kroppen att göra ett viktigt protein från viruset och därigenom immunsvar. MRNA-tekniken har ännu inte genererat ett vaccin som godkänts av tillsynsmyndigheter i USA eller nåt annat land. “Vi tror verkligen att vi kommer att behöva mer än en typ av vaccin,” säger Nathalie Landry, Medicago verkställande direktör för vetenskapliga och medicinska frågor, och noterade att olika befolkningsgrupper kan svara på olika tekniker på olika sätt.

Läs även:Flera veckors återhämtning för unga vuxna

 

Källa: www.bloomberg.com