WHO-Coronavaccin kan vara klart 2020

WHO rekommenderar inte Remdesivir

WHO-Coronavaccin kan vara klart 2020

Ett vaccin mot COVID-19 kan vara klart vid årsskiftet, sade chefen för WHO under tisdagen. WHO generaldirektören Tedros Adhanom Ghebreyesus deltar i en presskonferens anordnad av Genèveföreningen för FN: s korrespondenter (ACANU). Presskonferensen pågår mitt i COVID-19-utbrottet vid WHOs huvudkontor.  WHO: s generaldirektören efterlyste solidaritet och politiskt engagemang från alla ledare för att säkerställa lika fördelning av vacciner när de blir tillgängliga. ”Vi behöver vacciner och det finns hopp om att vi kan få ett vaccin i slutet av året. Det finns hopp ”, sade Tedros som sista ord.

Syftar till att distribuera 2 miljarder doser

Nio experimentella vacciner är under utveckling tillsammans med WHO: s globala COVAX-vaccinanläggning. Den syftar till att distribuera 2 miljarder doser i slutet av 2021.  USA: s president Donald Trumps regering har starkt kritiserat WHO: s roll i krisen och anklagat den för att vara för nära Kina och inte gjort tillräckligt för att ifrågasätta Pekings handlingar i slutet av förra året när viruset uppstod i Wuhan. Tedros har avvisat förslagen och sagt att hans byrå har hållit världen informerad.

WHO-Coronavaccin kan vara klart 2021

Panel granskar WHO:s arbete

Tre oberoende paneler granskar WHO: s prestationer och deras arbete. En av dem är den oberoende panelen för beredskap och reaktion mot pandemier. Panelen är ledd av Nya Zeelands tidigare premiärminister Helen Clark och tidigare Liberias president Ellen Johnson Sirleaf. “Vi hoppas få de verkliga lektionerna som vi kan genomföra och förhindra att samma sak händer,” sa Tedros. ”Men jag vill försäkra er att WHO är redo att lära av detta och ändra denna organisation.

 

 

Källa: www.reuters.com